Преди броен дни се навърши един месец от управлението на кабинета "Денков". Правителството бе избрано от Народното събрание (НС) на 6 юни с мандата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и с подкрепата на ГЕРБ-СДС, като представител на последните е вицепремиерът Мария Габриел. 

Идеята на кабинета е да се управлява на ротационен принцип като първите месеци начело е акад. Николай Денков, а след 9 месеца управлението на държавата да поеме именно Габриел. Като хоризонт за кабинета двете политически коалиции си дадоха 18 месеца.

През изминалия месец обаче не липсваха моменти, които да разклатят и без това трудно постигнатото съгласие за правителство. Едни от ключовите моменти, които заплашиха "сглобката" бяха изтеклия запис от заседанието на "Продължаваме промяната", бюджетът за 2023, както и липсата на подписано управленско споразумение. 

Ето защо БЛИЦ попита читателите си какво смятат за кабинета "Денков-Габриел" в анкетата на БЛИЦ: Кога ще се счупи сглобката между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Според резултатите най-голям процент от анкетираните са на мнение, че идват предсрочни избори (44.07%). Малко повече време им дават следва 15,63%, според които препъникамъкът за правителството ще са местните избори и именно тогава ще се сложи край на "сглобката". За малко над 5% големият проблем е бюджетът, който да скара партньорите.

Близо 13% са оптимисти и смятат, че кабинетът ще изпълни хоризонта си от 18 месеца, че ще изкара и повече, а 7,53% вярват, че точно след година и половина ще се приключи това своеобразно партньорство. 

Близо 10 % от анкетираните са на мнение, че тази сглобка я има само на думи (9.44%), а 5,73% нямат мнение.

Гласувайте и в новата анкета на БЛИЦ, в която ви питаме: "Сядали ли сте зад волана пили алкохол?"

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук