Стартирала е процедурата за нови членове на ЦИК. Цик е постоянно действащ орган и ние независимо от тава дали ще бъдем сменени работим да бъда проведени изборите и за европейския вот и за местния. При положение, че има една приемственост, изборите ще бъдат проведени.  При всички случаи ще има нови неща, защото законодателството беше променено, така както за правилата, така и за разкриването на изборни секции.

Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев в ефира на предаването ”Денят на живо” по Канал 3.

Машинното гласуване ще намали случаите с недействителните, неправилно попълнените  бюлетини, заяви Андреев. Въпросът не стои в това да се закупят машини, а да се облекчи гласуването на гражданите. Изискването за машинно гласуване трябва да бъде изпълнено, категоричен бе той.

Прагът за преференциите не е от компетентността на ЦИК, правилата които влязат в сила, са правилата, по които ЦИК ще проведе изборите, каза още Андреев.

Доколкото имам спомен през 2015 сайтовете на много ведомства бяха атакувани от т.н ДОС атака, проблемът за ЦИК беше, че данните на избирателната активност не пристигаха в реално врем, на това по никакъв начин не е повлияло на изборния процес, припомни той.

Данните от изборите по никакъв начин не се предават онлайн, информацията е на хартиен носител, тази информация не тече по един канал в онлайн пространството, за да се изкриви, категоричен бе говорителят на ЦИК.

Данните от машинното гласуване са защитени и се обобщават, добави той.