Бившият вътрешен министър Иван Демерджиев отрече да си е самоназначавал охрана от барети.

Това бе обявено от неговия наследник Калин Стоянов, който каза, че охрана е осъществявана от баретите и е самоназначена от него, без мотиви.

„Около 20 човека са били ангажирани с тази охрана. На сменен режим, в автомобил, са се движили по четирима човека в екип. Това, в рамките на около 40 дни, е коствало около 20 хиляди лева“, обясни министърът.

Той добави, че след медийна публикация е назначена проверка от Инспектората към Министерски съвет към онзи момент и в един от документите, изпратени от Демерджиев, се твърди, че на него му трябва охрана, която да го пази и съпровожда при срещите му с граждани и при срещите му с полицейски служители на областните дирекции.

Самият Демерджиев обвини Калин Стоянов, че като "послушен изпълнител огласява" информацията.

По думите на Демерджиев охраната му била разпоредена заради това, че бил определен като "застрашено лице" от комисия, състояща се от представители на ДАНС и НСО.

Той твърди, че заплахата била за живота му. 

Иван Демерджиев отрича твърдението, направено от Калин Стоянов, че си е самоназначил охраната.  

"Както предположих, натиснаха бутона на Калин Стоянов и той като послушен изпълнител “огласи" ( може би за трети път ) каква охрана съм ползвал далеч назад във времето. В тази връзка припомням, че бях определен като застрашено лице и от съответната комисия с представители на ДАНС и НСО заради заплаха за живота ми.

Аз самият никога не съм си назначавал охрана. Добре е Калин Стоянов да изясни обаче кой и защо назначи охрана на всичките му ментори от сглобката и как и кога е преценено да се засили част от същата?

Добре е да изясни как две години като шеф на ГДБОП, а в последствие и министър, не разбра как Брендо е влезнал в страната и къде се укрива?! Да разкаже и как “изпусна" Пепи Еврото в лично водената от него операция по задържането му, а не да демонстрира слаби нерви през изпълнение на планираните от менторите му поръчки за дискредитиране на хората, които не са част от техния отбор и имат смелостта да им се противопоставят, говорейки истината!", написа Демерджиев във фейсбук.