"В българската Конституция църквата е отделена от държавата. Това, което ми прави впечатление, е че целият държавен елит се е изсипал там, а не знам там ли му е мястото.

Държавата не бива да се бърка в църковните дела, нито църквата в държавните". 

Това заяви в ефира на Нова телевизия съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов във връзка с избора на новия български патриарх Даниил.

"От това, което съм следили виждал, общо взето това е някакъв руски тертип на сношение между държавата и църквата", добави той.

"Не бива църквата да се бърка в политиката и с това спирам. Нека да поизстине супата", каза Атанасов. 

"Историята с шпионажа беше активно мероприятие за отклоняване на вниманието от това, че премиерът Главчев отказа да дойде да обясни защо се прави чистка в ДАНС, ДАТО и т.н.

Всички кадри бяха назначени по време на правителството на Денков. Скандално е премиерът да се скрие", коментира политикът по повод петъчните драми в Народното събрание (НС). 

"В предното НС парламентарната група на "Възраждане" беше предложила да бъде изслушан шефът на военното разузнаване Венев, но не стана", припомни генералът.

"СМС-ът е ченгесарска история", коментира Атанасов относно изчетеното от трибуната съобщение преди дни. 

Той заяви, че миналата година в рамките на месец са му предлагали да оглави ДАНС, но той отказал. "Предложено ми бе от ГЕРБ и ДПС", коментира още политикът и добави, че и хора от неговата парламентарна група също са му го били предложили.

Атанасов бе помолен от водещата Лора Крумова да коментира снайперистите, охранявали Борисов: 

Лора Крумова

"Не мога да кажа аз защо съм под охрана. Колкото и пъти да ме питате защо мен ме пазят, няма да го коментирам.

На мен ми съобщиха, че ми трябва охрана. Какво съм разбрал, си е моя работа", изостри тона политикът.

"В момента, в който парламентарната група на ГЕРБ трябва да получи мандат за съставяне на правителство, се усилва охраната на мандатоносителя. Това е важното в цялото нещо.

Не е важно защо ме пазят мен. Аз мандат няма да получа", заяви генералът.

"Алармирам за това дали има риск мандатоносителят да е подложен на натиск. Може да му се оказва натиск за създаване на правителство, но може да му се оказва и натиск да не създаде такова. Може вътрешни или външни сили да го оказват този натиск", обясни още той.

"Коалицията ни е единна. Обединени сме, няма кой да ни разцепи. Правителство с първия и втория мандат няма да мине с нашите гласове", завърши ген. Атанасов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!