И едно от „лицата“ на партията на олигархията „Да(й), България“ - Алина Добрева, лъсна зад фалшивите доклади за медийната обстановка в България. Припомняме, че във вторник в Европейския парламент бяха представени два доклада за състоянието на медийната среда в страните-членки, които в частта си за България са писани от грантаджиите-глашатаи на Фабриката за фалшиви новини и стъпват изцяло на опорните точки на менторите й – олигарси.

Единият документ, уж изработен от аналитична структура в администрацията на ЕП, е с автор вездесъщият адвокат Александър Кашъмов, за когото в стенограмите от АРГО-гейт Христо Иванов – сламения лидер на „Да(й), България“, твърди, че когато пожелае може да накара да плюе враговете му в национален ефир. Другият пък, който иначе се води дело на базирано във флоренция НПО, всъщност е писан от цяла плеяда соросоиди начело с Ружа Смилова, член на ръководството на коалиционния партньор на „Дай, България“ - ДЕОС. Общият знаменател и на двата фалшиви доклада обаче е никому неизвестната у нас експертка Алина Добрева, пише "Монитор".

Алина Добрева всъщност има две лица. Първо, официално работи в като анализатор в Изследователския отдел на Европейския парламент. Докладът на ЕП е пълен с референции към нейни трудове, да се чуди човек кой в Брюксел е посочил точно Кашъмов за лектор по темата за България и после защо т. нар. „експерт“ й връща топката с цитати. Освен това, преди да стане служител в ЕП, Добрева е работела точно във въпросното флорентинско НПО, което подготвя другия доклад с идентично съдържание. Другото лице на евроекспертката пък е в България. Тук тя се подвизава като човек на „Да(й), България“, ръководено от проваления политик и марионетка на олигархията Христо Иванов. Така цикълът на фалшивите новини напълно се затваря. Опорните точки се пишат под диктата на Иванов и господаря му Иво Прокопиев.

Пращат се в Брюксел на „свои хора“, които ги изпират през евроинституциите, а после пристигат обратно на родна почва и се разпространяват от Фабриката на „Капитал“ и присъдружнтие му сайтове. На този фон далеч не е изненадващо,че докладите буквално лягат на десетките клеветнически статии на Фабриката за фалшиви новини от последните месеци и отново на прицела им е Пеевски. Така например, макар в единия от тях изрично да пише, че той е собственик на 6 издания при положение, че печатните медии в страната са 283 (към 2015 г.), се твърди, че имал монопол на вестникарския пазар.