Канадското електронно издание Angus Reid Global Monitor съобщава, че все повече хора в България се отнасят отрицателно към дейността на премиер Сергей Станишев.
Изданието цитира проучване на общественото мнение, направено от Алфа Рисърч, според което 61% от анкетираните имат отрицателно мнение за премиер, което е повече със 7% от месец април.

Канадският интернет сайт отбелязва, че през юни 2005 българските избиратели са гласували за ново Народно събрание и БСП е спечелила 82 места в парламента, следвана от НДСВ с 53 депутати. През август 2005 двете основни партии и турското етническо движение ДПС съставиха коалиционно правителство, начело с лидера на социалистите Сергей Станишев.

През миналата година България стана член на ЕС. През 2006 кметът на София Бойко Борисов създаде дясноцентристката проевропейска партия ГЕРБ. През октомври 2007 Борисов беше преизбран с голямо мнозинство. Той призова за предсрочни парламентарни избори в България.

Канадското издание съобщава, че българската политическа сцена в последно време е била разтърсена от обвинения за злоупотреби със средства на ЕС. ГЕРБ призова президента Георги Първанов да съкрати мандата на сегашния парламент, за да може да бъде създадено преходно правителство.

Българският президент има представителни функции, но е главнокомандващ на въоръжените сили и има правото да налага вето на закони, приети от парламента за допълнително обсъждане. Ветото на президента може да бъде отхвърлено с обикновено мнозинство.

На 30 юли, след като правителството му оцеля във вот на недоверие, Станишев декларира, че алтернативата, която предлага опозицията е вредна за страната.

Следващите парламентарни избори трябва да се проведат през юни 2009, съобщава канадското електронно издание. /Кафене.нет