Правителството явно се разбраха за следващата партида посланици, които се очакваха да бъдат поне десетина, а се оказаха само петима. Това става ясно от решенията на кабинета за рокади в пет от мисиите ни в странство, пише Канал 3.

Решенията са одобрени от Министерския съвет и предложени на президента за издаване на указ. Това ще рече, че задължителните предварителни консултации между президента и изпълнителната власт са преминали успешно за петима нови дипломати.

Както се и очакваше, бившият служебен премиер на Росен Плевнелиев - Марин Райков си тръгва от Рим за София, като на негово място посланик на страната ни за Италия, Малта и Сан Марино става Тодор Стоянов, който е работил в посолството ни в Рим и е бил консул в Милано, а сега е зам.-министър на външните работи.

По неофициална информация отпреди месец Райков имаше желание директно да смени едно посолство с друго, но от президентството не одобриха това му желание и явно държавният глава не е отстъпил от виждането си, че е редно да бъде прибран първо в София.

Посланикът ни в Швейцария досега, Меглена Плугчиева, си тръгва от Берн, за да смени Младен Червеняков, посланик досега в Черна гора.

Любомир Тодоров, дипломат от кариерата, бивш наш посланик във Финландия, ще оглави амбасадата ни в Кипър, откъдето си тръгва Христо Георгиев. Ради Найденов освобождава посланическото място в Германия, а на негово място отива Елена Шекерлетова, също дипломат от кариерата, бивш наш посланик в Австрия, която в момента също е на служба във Външно министерство. В Чехия посланик става Йордан Първанов, а си заминава Лъчезар Петков - и двамата професионални дипломати. И в този, втори поред списък, отсъства името на началника на кабинета Румяна Бъчварова, за която се бе завъртял слух, че е номинирана за наш посланик в Израел.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!