36 посланици са присъствали на срещата, на която бяха започнати с разследването на тежкото убийство на Виктория Маринова, пише "Труд".

Срещата е продължила около час. След края й дипломатите отказаха да дават изявления. На нея освен премиерът и посланиците, присъстваха и главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, вицепремиерът Красимир Каракачанов и други членове на кабинета.

Нито една държава и нито една чужда медия не са се обърнали за информация по разследването на убийството на журналистката Виктория Маринова. Не е направено запитване, нито има обаждания по официален път - нито през посолства, нито през пресцентъра на Министерския съвет, потвърдиха оттам, уточнява Канал 3.

Пред дипломатическия корпус преди час премиерът е подчертал изумлението си, че никоя от държавите, които реагираха спрямо нас по повод убийството, не са потърсили официалните власти и е препоръчал другия път да търсят информацията през официалните канали. Аз не ви се сърдя, но не очаквах да повярвате на фалшиви новини  - в този дух било изказването на Бойко Борисов пред посланиците на срещата в МС с участието на главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Младен Маринов и вицепремиера Красимир Каракачанов. Премиерът подчертал, че този път българските медии са се държали коректно, за разлика от задграничните им колеги.

Борисов и колегите му информираха подробно 36 дипломати за разследването и разкриването на убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова.

Борисов обяснил, че през цялото време заради истерията и шума извън пределите на страната, разследващият екип се е чудил какви партенки да пуска, за да отклони вниманието и да не изпусне убиеца, който е бил на мушката на разследващите от самото начало, но не се спирал на едно място. Затова и пускали фалшиви следи, за да не бъде стреснат.

Премиерът на три пъти попитал има ли въпроси, но дипломатите замълчали. Специално за членките на ЕНП Бойко Борисов натъртил, че вече му звънят, но той няма да разговаря с никого за това кого ще подкрепим за шеф на Еврокомисията преди срещата на групата на европейската народна партия на 17 октомври и ще обяви решението си едва в деня на заседанието на Европейския съвет.

Припомняме, че по-рано премиерът Борисов пред медиите изрази огорчението си от прибързаните реакции от Брюксел и ЕНП за охулването на България в рамките на три дни, докато разследващите са чакали резултата от ДНК на престъпника и 100-процентовото му съвпадение със следите по вещите на жертвата.

В остри изказвания срещу България от Брюксел, посолства, ЕК, ООН, САЩ реагираха с акцент върху това, че жертвата е журналистка. Днес премиерът, главният прокурор и вътрешният министър разкриха убиеца - криминално проявен русенец, който е извършил сексуално престъпление с особена жестокост.

След това пък заваляха похвали за България от страна на Манфред Вебер, Антонио Таяни и Жан Клод Юнкер.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!