Управляващите във формата 4 партии имат едно виждане, което не е хомогенно. От друга страна между министър-председателя и неговия екип и МВнР са се получавали разминавания. И това е видимо не само от София, но и от Брюксел. Това заяви пред bTV евродепутатът от ДПС и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк по повод разкритията за преговорите за членство на Северна Македония в ЕС.

„Ясно е, че нямаме ясна позиция“, заяви Кючюк.

„Ако ние твърдим, че България и Северна Македония са били много близки, трябва да направим така че те и в бъдеще да бъдат много близки“, смята той.

„Трябва да направим така, че и българи и македонци да се чувстват достатъчно добре в средата, в която живеят. България трябва да води външна политика, която трябва да бъде успешна, а не да се страхува от това да води разговори“, каза евродепутатът. „Ние сме част от ЕС вече 15 години. Няма от какво да се страхуваме“, добави той.

„Ние имаме потенциала да защитаваме българския национален интерес по европейски начин“, каза евродепутатът.

Според него, България няма да получи по-добри гаранции от тези, които се дават в момента от Европейската комисия. „Всичко, което искаме ние, българските условия, пътната карта и имплементацията да бъдат записани в преговорната рамка“, обясни Кючюк.

„Това няма да се случи въпреки България, това ще се случи с България“, категоричен беше той.

„Много е важно да се върнем към прагматичната политика. Това Преспанско споразумение, което много ни харесва, нека да го вземем за пример. Да бъде разписан в конкретика преди започването на първата междуправителствена конференция ние какво правим“, обясни евродепутатът.

Според него, въпросът със Северна Македония може да бъде решен само чрез прагматичен поглед. „Много хора направиха силни биографии благодарение на тази тема. Не е време за това“, смята Кючюк.

Той призова да се потърси решение, което да бъде одобрено и от София и Скопие. Да има силен обществен наратив, зад който трябва да застанат политиците

По отношение на външния министър Теодора Генчовска, която се очаква да подаде оставка днес, той коментира, че е тръгнала с добро желание да работи по темата със Северна Македония, но във времето е имала препъни камъни.

„Позицията на ДПС винаги е била ясна – разширяване към западните Балкани. Това е от стратегически интерес за България“, заяви евродепутатът.

По отношение на разпадането на коалицията той посочи: „Вижте как се срива рейтингът на премиера, вижте как се срива рейтингът на правителството. По същия начин се сриваше рейтингът на Бойко Борисов, когато беше на власт 10 години“

„Не може да имаме такъв размазан облик, когато става въпрос за Украйна. Не може да имаме такъв размазан облик по отношение на българския бизнес“, каза Кючюк.

„ДПС винаги е готово за избори. Изборите са демокрацията“, подчерта той.

„Миналата година отидохме три пъти на избори, за да се възкачат едни. Пък сега не трябвало да има избори“, добави той.