Интриги във варненската организация на БСП доведоха до сериозни трусове в столетницата. Заради тях през уикенда Националният съвет спешно ще пренарежда местната листа, чийто водач е Стефан Данаилов, и по план излишен шум не биваше да се допуска, пише в. "Сега".
Казусът е вкарал в чудо лидера Корнелия Нинова и е показателен какъв вътрешнопартиен живот тече в БСП. Миналата неделя във Варна заседава областният съвет, който по устав трябва да определи кандидат-депутатите, подредени след водача.

Общинският лидер и бивш депутат Борислав Гуцанов не попадна в листата. Той е в дългогодишен конфликт с колегата си Красимир Янков, а председателят на областния съвет Георги Андреев е близък до Янков. В стремежа си да го неутрализира Андреев не е подложил на гласуване Гуцанов, макар да е бил номиниран. Във вторник Андреев е бил привикан спешно от Нинова.

"Тя бе изключително ядосана. Не от симпатии към отпадналите, а защото смята, че е нарушен уставът - областният съвет няма право да редуцира номинациите, а трябва само да ги подреди след гласуване. Така варненската листа става атакуема чрез жалби", обясни източник от Националния съвет. Нинова поискала да се проведе нова областна сбирка, но Андреев отвърнал, че членовете трудно ще се съберат пак.

Така се стигнало до решение за служебно пренареждане на листата от Националния съвет тази неделя. Твърде е възможно кандидат-депутат от гражданската квота да е Нешка Робева, която на предишни избори се заиграваше с Бареков, но отскоро отново е в партията майка. Засега няма настроения Националният съвет да се занимава с другия отпаднал от листите провинциален лидер - бургазлията Атанас Зафиров.

Сегашният случай не е изолиран във Варна, през годините постоянно се прилагаха подобни хватки. За да си няма проблеми, преди седмица Нинова прати Янков водач в Добрич. Областният кадровик Андреев преди години пък бе кадър на ГЕРБ, дори бе избран за кмет на Ветрино.