Председателят на парламента Ива Митева от „Има такъв народ“ заяви, че умува дали да се кандидатира пак за депутат. Това отговори тя на въпрос, предава „Флагман“.

Във връзка с поредната предизборна ситуация и след въпрос - дали ще се кандидатира отново за народен представител и дали не е разочарована от ИТН, които се изпокараха с всички, тя отговори: "Вижте, не знам още какво решение ще взема. И аз го умувам - нека да го кажем така. Но нека да видим втория и третия мандат. Има заявки от третия мандат да бъде реализиран успешно."

Тя добави: "Комисиите (в 46-ото Народно събрание - б.а.) определено ще ги направим.

Това призовах още колегите вчера и днес - да направим комисииите, защото в края на краищата една от основните задачи на народните представители е те да работят активно и то да работят в комисиите. Знаете, че ги направихме да работят всеки ден. Още повече че въведохме и тези обществени обсъждания."

Дори и да нямало парламент, за следващото Народно събрание законопроектите било добре да бъдат обсъдени. 

На въпрос дали е разколебана от политиката, Ива Митева отговори: "Ами вижте, политиката се оказва, че не е толкова просто нещо. По-лесно е да бъдете експерт наистина.

Политиката се оказва доста сложна игра. Може би и аз все още не съм се научила да я играя. Може би съм по друг човек. Може би... Не знам. Чувствителността ми е такава. Опитвам се, виждате, да балансирам."

След въпрос дали е разколебана от политиката като цяло или от "Има такъв народ", г-жа Митева заяви: "Ами да кажем, че съм разколебана като цяло от политиката. Аз виждам всички народни представители от всички парламентарни групи. Достатъчно и вие сте ги виждали през годините."

Нещата от другата страна били доста по-различни. 

Тя все пак призова повече млади хора да се включат в политиката, за да разберат как се случват нещата в действителност. 

"Може би ще могат да си направят реална преценка и оценка. Но си давам сметка - вие ме попитахте, ще участвам ли...

Давам си сметка и това, което аз говорих много на избирателите, беше, че ако всички казваме, че нас не ни засяга, ако всички казваме "моят глас няма да направи нищо", ако всички казваме "аз съм безпомощен", тогава къде отива гражданската позиция, къде  отива правото ни да се възмущаваме.

Тогава как тази държава ще функционира? Тогава означава, че всичко, което е момента, то ще бъде запазено, защото няма кой да го промени. Нали това е идеята на изборите и може би затова се правят с такава цикличност. Така ми се струва. Ако всички стоим и гледаме отстрани - да, по-удобно е.

Аз самата осъзнавам, че е по-удобно. Но не смятам, че това е решението наистина и смятам, че наистина много и го казвам много пъти и съм абсолютно искрена - че смятам, че все повече и повече хора не трябва да се страхуват и да участват в политиката.

Аз виждам, сега наистина ми е трудно, но най-ми е трудно от НСО, ако ме попитате. Това ми е наистина много трудно. Казвам го и на момчетата - да, те са прекрасни, това им е работа. Аз го осъзнавам, че това е тяхната работа, но определено моята лична свобода е нарушена", каза още Ива Митева.

На въпрос дали е съгласна с определението "предателство" от страна на "Има такъв народ" към останалите две партии на протеста, Митева отговори: "Вижте, аз не съм участвала в дебатите и тези неща ги чувам за първи път."

Тя обаче изрази удовлетворение от работата в Председателския съвет на Народното събрание. В пленарна зала също се случвали по-добре нещата. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!