Използвате много интересна дума разочарование. В политиката не може да има разочарование. Евентуално в любовта и в приятелството. Така коментира представителят на ИТН Филип Станев оттеглянето на Пламен Николов и липсата на подкрепа за кабинет на ИТН, цитиран от bTV.

"Виждате, че г-н Хаджигенов заявява, че 46-тото НС ще излъчи правителство. Това все още не е невъзможно", каза още той.

Безпринципно е ИТН да подкрепи кабинет на „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Това коментира Филип Станев по повод предложението направено от „Демократична България“ за сформиране на правителство с мандата на формацията около Мая Манолова и „Отровното трио“ с ограничен времеви мандат.

Що се отнася до подкрепа за продължаване на управлението на служебното правителство, Станев заяви, че неговата партия има „сериозни обструкции към министри в това правителство“ и вече ги е заявило.

Според него все още има конституционна възможност 46-ото Народното събрание да излъчи кабинет, „видяхте кои партии се събраха“, но ИТН няма да ги подкрепи, „да правят каквото искат“.

По думите му „изявлението на Слави Трифонов този вторник е казало всичко за „голямата картина“.

На въпрос какво подготвят, Станев отговори: Подготвяме мусака, като после уточни, че в сряда ще бъдат на работните си места.

От своя страна председателят на парламента и депутат от партията Ива Митева заяви, че въобще няма да има обсъждане и гласуване на проектокабинета на „Има такъв народ“ в пленарната зала, цитирана от БГНЕС.

„Пламен Николов подаде заявление, че си оттегля съгласието да бъде издигнат за кандидат-премиер и да участва в процедурата по избора. Написал е такова заявление до мен като председател на парламента в 16.00 часа днес, включително и до президента на републиката, тъй като има указ“, обясни Митева възникналия конституционен казус и допълни: „За да може да продължи процедурата, да се върти рулетката и президентът да възложи на следващите проучвателен мандат, трябва процедурата в парламента да е завършена. Тъй като вече нямаме кандидат за премиер, няма какво да гласуваме в парламента“.

Според нея оттеглянето на Пламен Николова като кандидат за премиер „отваря пътя“ на следващата политическа сила, която ще получи проучвателен мандат, а до гласуване в пленарната зала въобще няма да се стигне.

„Като нямаме премиер и той се е оттеглил, не може да бъде заменен, на практика отпада необходимостта това да бъде обсъждано в парламента, няма кого да гласуваме“, коментира още председателят на 46-ото НС.

Решението на Николов идва след изявлението на лидера на партията Слави Трифонов, провокирано от отказа на останалите протестни партии да подкрепят проектокабинета на ИТН. „Когато вие не искате да сте кандидат-премиер, никой не може да ви избере насила“, беше още коментарът на Ива Митева.

Както БЛИЦ писа Пламен Николов оттегли съгласието си да бъде избиран за премиер от ИТН. Това означава, че в зала Николов няма да бъде подложен на гласуване, а президентът ще представи първия мандат като неизпълнен и ще придвижи процедурата по втория мандат. 

Както БЛИЦ писа по-рано лидерът на "Има такъв народ" И(ИТН) Слави Трифонов даде извънредно изявление във връзка с политическата обстановка у нас. В него той обяви, че няма да предложи проектокабинет за гласуване в НС и, че отиваме на избори.

Изявлението му идва като реакция, на решението на "Демократична България" (ДБ) да не подкрепят проектокабинета на Трифонов. Същото направиха и от БСП, но поставиха едно условие.