Имам съмнения дали служебното правителство работи в интерес на държавата. Това заяви депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев в ефира на БНТ тази сутрин по повод това дали рафинерията ще може да изнася преработени продукти от руски петрол.

Мирчев заяви още, че не е лошо Националната агенция за приходите да направи проверка на "Лукойл" за последните 6-10 години за трансферно ценообразуване.

"Защото да седнеш на една пресконференция с "Лукойл" и да обяснят те, че ако България не им разреши да изнасят петролни продукти, те ще затворят рафинерията. И правителство да каже - "Трябва да им разрешим износа", не ми се струва особено сериозно", каза той.

Според Мирчев "Лукойл" не е длъжен да работи с руски петрол и може да работи с чужд, като до началото на войната 60% от петролът, който се е преработвал в Бургас, не е бил руски.

От ГЕРБ няма никаква заявка, че можем да направим промените в съдебната система, които толкова искаме. И не защото сме се фокусирали върху съдебната реформа, а защото по голяма част от другите теми - еврозоната, Шенген, модернизацията на армията, имаме близки позиции поне на хартия, коментира още депутатът.

"По може би най-важната тема, ако бъде реформирана съдебната система, страната ще тръгне по съвсем различен път, защото се очаква съдебната система да оправи голяма част от останалите проблеми. Там с ГЕРБ нямаме единомислие и ходът на ГЕРБ го очакваме. Няма никаква заявка от тяхна страна, че ще бъде направен такъв", заяви Мирчев.

Според него е важно как ГЕРБ ще отговори какво ще се случи с първия мандат - да кажат защо не са реализирали първия мандат, ако те не го реализират.

Прекалено много неща ни различават с БСП, коментира Мирчев.

"По отношение на войната, еврозоната, бюджетните разходи, хартиената бюлетина. Те сами се раздалечиха от партиите, които преценихме, че България трябва да тръгне по друг път", заяви Мирчев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук