Пластмасова бутилка вместо прясна риба в тава за печене, щипки за пране вместо риба в чорбата, пластмасови вилици и самобръсначки вместо скариди и миди в паеля. С такива морски “дарове” ще ни се наложи да си приготвяме храната в бъдеще, ако не опазим най-голямото богатство на нашата планета – Световния океан.

Това е основното послание на смразяващо видео, показващо какви вреди нанася човека на тази огромна и жизненоважна екосистема. Клипът е публикувал на личната си страница във Фейсбук бившият министър на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя призовава всеки да пази морето.

Бившият екоминистър е включен в кандидат-депутатската листа на ГЕРБ за Европейския парламент. Явно опазването на Световния океан ще бъде една от главните каузи, които Ивелина Василева ще защитава като евродепутат.

8 млн. тона пластмасови отпадъци всяка година се изхвърлят в океаните и моретата – по един тир на всяка минута. Тези шокиращи данни бяха изнесени на форума "Предизвикателството: Чисто Черно море", което се проведе преди няколко дни в експоцентър “Флора”.