Избирателите на ДПС са се консолидирали, сочат данните от проучване на НЦИОМ. Изследването е проведено след скандала около смъртта на Ахмед Емин и споровете за етническо напрежение, които последваха.
Расте одобрението на министрите Емел Етем и Джевдет Чакъров сред симпатизантите на движението. 
Електоралният дял се запазва, дори повишава (8.9 на сто според последните данни). Запазва се и традиционно високата подкрепа на избирателите на ДПС за лидера Ахмед Доган - 92 на сто. Социолозите не забелязват и намаляване на рейтинга на Доган, който е 12.7 на сто. 
Политическото говорене, свързано с етническия елемент, е довело до сплотяване на избирателите на движението, смятат социолозите.
През последния месец се мобилизират избирателите на трите партии от управляващата коалиция - с 8 на сто повече декларират готовност да гласуват за тройната коалиция.

24.3 на сто от българите биха подкрепили такъв формат на управление, ако изборите бяха днес, 49.9 на сто не биха гласували за нея. За евентуална коалиция ГЕРБ - СДС биха дали вота си 28.5 на сто от избирателите, същата подкрепа среща и хипотетичният съюз между ГЕРБ и "Атака". 25.8 на сто биха пуснали бюлетина за коалиция на ГЕРБ и БСП.
В сравнение с данните от септември, със седем пункта нараства делът на българите, които биха гласували за коалиция между БСП и ГЕРБ. Три четвърти от електората на БСП приема подобен съюз и би го подкрепил с вот, на подобна позиция е една четвърт от електората на ГЕРБ.

Расте и подкрепата за коалицията ГЕРБ - ДСБ - 23.1% от анкетираните. 24.5 на сто биха гласували за ГЕРБ-СДС-ДСБ, 23.6% - за ГЕРБ-СДС-"Атака", 20.9 на сто - за ГЕРБ-СДС-"Атака"-ДСБ, а 12 на сто - за СДС и ДСБ. СДС и ДСБ като коалиция събират повече, отколкото ако се събере декларираният вот за всяка една от тях поотделно.

51% от запитаните свързват с надежда възможността ГЕРБ да управлява страната. Притеснения изразяват избирателите на ДПС и БСП. 
Според резултатите от проучването четири партии със сигурност влизат в следващия парламент - ГЕРБ (27.3%), БСП (18.1 на сто), ДПС (8.9 на сто) и "Атака" (8.2%). Според НЦИОМ обаче и НДСВ (1.7 на сто), ДСБ (2.5 на сто) и СДС (2.7 на сто) имат своите шансове да попаднат в следващия парламент самостоятелно. Социолозите отбелязват, че вотът за ГЕРБ е трудно прогнозируем, защото една пета от подкрепящите партията са хора, които или не са гласували никога, или не помнят откога не са гласували, а една трета са гласоподаватели, които често сменят политическата сила. /БЛИЦ