Проф. д-р Славчо Томов, който е предложен за министър на образованието в кабинета "Габровски", е доктор по медицина и медицински науки с придобити специалности по "Акушерство и гинекология", "Онкология" и "Обществено здраве и здравен мениджмънт". Заради приноса му в развитието на българската и световната медицина е включен в Енциклопедичната книга "Светила в българската медицина", автор е на над 210 научни публикации, на 2 научни филма, пише bgonair.bg

Проф. Томов е бил два мандата ректор на Медицинския университет в Плевен.

По това време в негови речи проличава как за него се преплитат медицината и образованието.

В словото си, посветено на 24 май пред пандемичната 2020 г., той казва: "Дали не е уместно в това време на изпитания да наблегнем именно на този вид "карантина" – на духовността, на молитвата и контакта със Словото, на смирението – за да устоим успешно на "вирусите" на съвремието.

Сред любимите му автори е Георги Господинов. Именно него цитира в речта си, която звучи актуално и днес:

"След тежки кризи като тази идват едни други, по-малко видими, но помитащи - кризи на смисъла. Поредно изчерпване на залежите от смисъл. Голямата депресия не е само икономическо понятие. Вирусът на страха ще върлува година поне след като коронавирусът е изчезнал. Слава Богу, ваксината за нашите страхове и депресии е открита преди векове. Само да се пресегнем към рафта", защото "Докато разказваш, си жив. Докато превръщаш числата в хора, докато те боли за тях и изпитваш съчувствие, докато четеш, слушаш музика и гледаш картини, докато мислиш смъртта, още си от страната на живота".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук