Президентските избори за пореден път бяха терен за партиите в Кърджали да премерят сили, особено след разцеплението в тази, която управлява всичките 7 общини в областта, предаде БГНЕС.
Щабовете на основните политически сили не крият задоволството си от резултатите и всеки има своите аргументи, базирани на неизбежното паралелно преброяване, което правят винаги след финала на изборния ден. Още снощи стана ясно, че отново ДПС води класацията по броя на бюлетините, пуснати в полза на подкрепения кандидат Пламен Орешарски.

Избирателите в региона дадоха рамо на бившия премиер с 37 662 гласа, но в сравнение с парламентарните избори през 2014 г. се отбелязва сериозен отлив – тогава за ДПС гласуваха 59 881 души. По непотвърдени още данни от Турция за Орешарски дойдоха 15 200 гласа, а „непоисканата“ подкрепа за кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева е в размер на 12 000 бюлетини от хората на ДОСТ. По данни от ЦИК на базата на първите 6 обработени протоколи от турските секции за Орешарски бюлетините са 1 390, а за Цачева – 2 423. Дали ГЕРБ е на второ място в секциите в Турция, ще стане ясно от официалните резултати, но пък в Кърджали определено повиши влиянието си с около 6 000 души /от парламентарния вот през 2014 г./ и получи 17 400 гласа.

В щаба на БСП също изразиха задоволство заради близо 2 пъти скочилата подкрепа – пилотът Румен Радев спечели 8 380 гласа, докато през 2014 г. за БСП дадоха вота си 4 926 души. Патриотичния фронт, който никога не е бил особено популярен в Кърджалийския регион, реализира пробив с 4 000 гласа за Красимир Каракачанов. Веселин Марешки също спечели симпатиите в Източните Родопи с 3 600 бюлетини. Според областния лидер на ГЕРБ и депутат от района Цвета Караянчева ръстът в подкрепата се дължи на голямата мобилизация на местните структури, доказали неимоверна активност в региона, известен като бастион на ДПС. „Резултатът на излъчените от ГЕРБ кандидати е 2 пъти по-голям от този на подкрепените от БСП.

За Румен Радев и Илияна Йотова се получиха 8 374 гласа от избирателите в областта“, коментира тя. Караянчева допуска, че част от онези 2 300 избиратели, отметнали опцията „Не подкрепям никого“, са хора на Лютви Местан от ДОСТ и бе категорична, че тази партия не е дала подкрепата си за кандидатската двойка на ГЕРБ. Тя изрази увереност, че разликата между генерал Румен Радев и Цецка Цачева ще се повиши с поне 7-8%. Предполагам, че ще бъде в порядъка на 7-8 %. Засега имаме частични резултати от нашия регион – от отделни секции.

Милко Багдасаров от БСП коментира, че почти във всички секции генерал Радев води пред Цецка Цачева, но е интересно, че на много места втората позиция е за Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт. Той заяви, че тезата за най-ниската избирателна активност в Кърджали в сравнение със страната, подчертавана вчера многократно вчера, е огромна манипулация като се знае, че в редица села хората до крак са отишли до урните. Проблемът е, че имаме 360 000 избиратели по списък, а в същото време реално гласоподавателите едва ли са повече от 90 000 души, даже не смятам, че са и толкова, а са 80-90 000 избиратели, уточни Багдасаров.

И той като Караянчева прогнозира скок в подкрепата за Румен Радев на балотажа, дори с повече от 15%. Социалистът заяви още, че не е изненадан от нокдауна за ГЕРБ, тъй като българите са узрели за неадекватните политики на управляващите и резултатът е силен шамар за тях. Класацията на вота доказва, че хората искат промяна, изборът на генерал Радев е изцяло мажоритарен и той е бъдещият президент на страната, категоричен е Багдасаров. Според него партиите няма да имат решаваща роля на втория тур, избирателите сами ще решат кого да подкрепят. ДПС в Кърджали очаква централното ръководство да посочи за кого от двамата претенденти да отидат гласовете на избирателите му. Много е вероятно симпатиите им да се концентрират в генерал Радев, ако се съди по знаците на лидера Мустафа Карадайъ от среднощната пресконференция в НДК.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ РЕЗУЛТАТИ, КОМЕНТАРИ И АНАЛИЗИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМА