Независимите депутати Мария Капон и Елеонора Николова подадоха днес при главния прокурор Борис Велчев сигнал, че длъжностни лица от Държавен фонд "Земеделие" са ощетили държавата с 4 милиона лева, като са присвоили тези пари.
Това е станало по нов критерий "свързаност", който не е съществувал във фонд "Земеделие" и е въведен със задна дата. Като пример депутатите дадоха действия на роднини на кандидатстващи по програмата САПАРД, които нарушават закона при дадена сделка.
Също независимите депутати подадоха друг сигнал, че група от фонда са злепоставили земеделските производители като именно са въвели този нов критерии. Предстои  прокуратурата да образува досъдебно производство по подадения днес сигнал.
Депутатите като пример дадоха два договора, които са сключени на 29 август, а са приети само за едно денонощие, като в тях ставало дума за проекти за около 600 000 лева, които не е било възможно да бъдат завършени в такъв кратък срок.
Днес Мария Капон и Елеонора Николова представиха на прокуратурата седем договора, които те се надяват да бъдат анализирани внимателно. Според народните представители в тези случаи има пир по време на чума, а са пострадали хора, които са продали къщите си, за да вземат пари, които никога няма да си получат обратно.
Мария Капон коментира интервю на вицепремиера Меглена Плугчиева в столичен вестник, в което вицепремиерът намесва имената на Атанас Кънчев и Константин Паликарски, когато те са били във фонд "Земеделие".Вицепремиерът Плугчиева, правителството и министърът на земеделието трябва да отговорят колко хора са пострадали, защото те носят отговорността за случилото се, смята Мария Капон. 
През декември м.г.  стана въпрос в столичния ежедневник за конфликт на интереси в САПАРД, като тогава вестника се позова на вицепремиера Меглена Плугчиева, говорейки за необходимост от промени в ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция. Тогава всекидневникът синтезира: документ от Фонд „Земеделие” до регионални шефове на Техническия инспекторат, който сочи, че служители на фонда са наемани от одитора „Делойт”, за да проверяват обекти, изградени с проекти по САПАРД. Служителите са проверявали сами себе си, което е груба форма на конфликт на интереси, коментират експерти.
Милан Николов, БЛИЦ