Вечерта на 20 април, Шести административен апелативен съд в Киев трябва да разгледа иск за отмяна на регистрацията на Владимир Зеленски като кандидат за президент на Украйна. Това пише украинското електронно издание “Украинская Правда“.

Съответният съдебен иск е подаден от адвокат, наблюдател на президентските избори в Украйна в район 221 (Киев) от Украинската асоциация на акционерите, Андрей Хилко, за което той съобщава на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Съдът започна производството по делото, заведено от мен като официален наблюдател. Искането за отмяна на регистрацията на кандидата, дело № 855/124/19“, каза Хилко, цитиран от Фокус.

Делото е заведено „за признаване на нарушения на подкупи на гласоподаватели и за отмяна на решение на ЦИК № 153 от 30 януари 2019 г. за регистрация на кандидата Владимир Зеленски”.

От своя страна адвокатът на предизборния щаб на Зеленски, Вадим Галайчук, заяви, че делото „няма перспектива и е напълно необосновано“.

„Няма правно основание за завеждане на това дело и неговото удовлетворение, няма перспективи“, каза Галайчук, цитиран от „Интерфакс-Украйна“.

Според Галайчук ищецът Хилко „е известен с редица подобни странни твърдения, по-специално, че срещата на Зеленски с френския президент Емануел Макрон е била незаконна предизборна агитация“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!