БСП ще блокира ратификацията на СЕТА, ако дойде на власт. Това заяви соцлидерът Корнелия Нинова след приемането на търговското споразумение от Европарламента, съобщава Канал 3. "Искаме поименно списъкът на българските предатели. Питаме кой точно от този български народ ги упълномощи да гласуват така. Ще блокираме ратификацията на това споразумение и то няма да бъде прието", закани се Нинова.
Тя заяви, че партиите, които имат представители в ЕП, трябва да носят политическа отговорност за това национално предателство.
Нинова се постара да обясни на нормален, а не на чиновнически брюкселски език какво означава одобрението на СЕТА от Европейския парламент.
 
"Това споразумение отваря широко и без забрана вноса на ГМО, което означава отрова за здравето и удар върху българската икономика, посочи тя на първо място.
 
На второ място, документът не изисква тестване на безопасността на нито един продукт преди да бъде пуснат на българския пазар. Освен това ще последва огромен внос на канадско месо, с огромна квота, при това то също е по-евтино от нашето, което е удар върху нашите производители, обясни Нинова.
 
На следващо място тя изтъкна друг голям минус на СЕТА - създаването на паралелна съдебна система - "трибунал, където корпорации ще съдят България, че очакваните печалби не са се случили".
 
Четвърто, всички публични услуги отиват на приватизация, либерализация и концесия, изреди соцводачката, като допълни, че Германия е защитила, например, водата си, но правителството на ГЕРБ не е поставило никакви условия от българска страна.
 
Нинова беше категорична, че четиримата евродепутати на социалистите са гласували против, а информацията, че Сергей Станишев е подкрепил споразумението, е фалшива.
Тя припомни, че миналата събота Националният съвет на БСП прие нарочна позиция нашите евродепутати да гласуват против СЕТА, именно защото знаят, че сред европейските социалисти в ЕП има разделение по въпроса и групата там е на две позиции. По думите й, при гласуването на президента на ПЕС Сергей Станишев е имало техническа грешка. Самият той също разпространи позиция, в която обясни това, както и че е против търговското споразумение с Канада.

Тя посочи, че не говори само от името на партията, а и от името на Съюз "Произведено в България", КНСБ, "Подкрепа" и десетки организации и фондации.

"Народите искат защита на националния си интерес. Днес е решено точно обратното. Отново се дават права на големите, на монополите, на корпорациите, срещу малките... Това е сгрешена политика на ЕС и тя има нужда от корекция, но това не означава, че преосмисляме членството си в ЕС", коментира още соцлидерката.