ГЕРБ подкрепи на първо четене БСП за поправката "Наглите" в Наказателния кодекс. Съдебният казус се появи през месец май, когато един от "Наглите" - Любомир Димитров - Гребеца, беше освободен предсрочно от затвора. На 7 февруари в "Държавен вестник" излиза промяната в НК, която им дава право лично да искат от съда предсрочно условно освобождаване. Дотогава единствено затворническата администрация и прокурорите имаха право да правят такива предложения.

По-късно стана ясно, че именно тази поправка, направена в последните дни на предишния парламент и предложена от ГЕРБ и Реформаторския блок, е дала възможност на Гребеца сам да поиска да бъде освободен. 

Още тогава БСП обяви, че ще внесе законопроект за отмяна на това решение. 

Днес парламентът по предложение на левицата го гласува, а зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви от трибуната, че управляващите ще го подкрепят. 

Цветанов подчерта, че сега, преди и в бъдеще съдът ще бъде този, който ще решава дали някой трябва да бъде оставен на свобода. „По тази тема не трябва да има спекулации, а трябва да търсим най-доброто и прагматичното за обществото. Всички ние знаем как се стигна до изменението в НПК и тази норма, която в момента обсъждаме. Не трябва по тази тема да имаме различие“, заяви Цветанов.

Така възможността осъдените сами да преценяват дали е настъпил моментът за предсрочно освобождаване отпадна, както и това да бъде прерогатив на органите, които изпълняват наказанието. „За“ промените гласуваха 155 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ - 5, с което те бяха приети.

Депутатите гласуваха и още две поправки в Наказателния кодекс, предложени от Министерски съвет: Делата за корупция да бъдат преместени в специализирания съд. Въвежда се разпоредително заседание, в което ще се решават окончателно въпросите при допуснати процесуални нарушения.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!