Изненада! Президентът Румен Радев заминава за Брюксел за участие в последното заседание на Европейския съвт за 2021 г. Новината съобщи БНТ.

Във вторник ще бъде първото заседание на новото правителство, ръководено от премиера Кирил Петков, стана ясно от негово интервю пред националната медия.

Очакваше се за столицата на ЕС да лети новоизбраният министър-председател Кирил Петков.

Форумът е насрочен за 16 декември.

По-рано обаче - на 14 декември, ще заседава съветът по Общи въпроси, където темата е разширяването на ЕС. 

Кирил Петков огласи първите си задачи и каза къде ще живее докато е премиер

В съвета Общи въпроси обикновено участват министрите по европейските въпроси на отделните страни или тези на външните работи.

На предишните форуми на високо ниво в европейската столица бе президентът Румен Радев. Дори в политическото пространство вървяха слухове, че клетвата на новото правителство и встъпването му в длъжност ще се забави, за да отиде Радев в Брюксел. 

Държавният глава ги опроверга, като максимално ускори процедурата по съставяне на редовно правителство - връчи мандата за съставяне на кабинета в почивен ден - събота. Забавяне на процедурата за избор на премиер нямаше, но в Брюксел все пак ще замине Радев.

Така президентът ще отстоява българската позиция по разширяването на ЕС и по Северна Македония.

Очаква се той да защитава и одобрената от служебното правителство рамкова българска позиция - България одобрява започването на преговори за присъединяване към ЕС за Албания, но не и за Македония. Това реши служебното правителство миналата седмица.

В столицата на ЕС Радев може да "разузнае" и каква инициатива за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани готви Франция, която поема председателството на ЕС от 1 януари.

Заедно с другите глави на правителства и на държави от ЕС Румен Радев ще обсъжда и въпроси, свързани с борбата с пандемията от коронавирус и намаляването на действието на зеления сертификат от ваксинация на 9 месеца от една година, както е сега.