България е в най- тежко състояние от спирането на доставките на природен газ. Това заяви в предаването “Неделя 150” по БНР вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.
Според него обаче през последните дни има много голям напредък в преговорите между Русия и Украйна и това е резултат от силния натиск на Европейския съюз (ЕС).
Калфин уточни, че миналата година хранилището в Чирен е разширено с една трета и добави, че в момента тече конкурс за проектант за допълнително разширяване. По думите му има и възможности за строеж и на второ хранилище. „Проблемът в България не е с резервите, а в това, че газовата ни система няма връзка с тези на съседните страни”, каза още Ивайло Калфин. Той добави, че една връзка с Румъния би била много добра, тъй като северната ни съседка има много големи ресурси, резерви и възможност да се внася синьо гориво и от Унгария. Връзката с Гърция ще даде възможност да се ползва газ по газопровода Турция – Гърция, уточни Калфин.
Газовата криза ускорява и увеличава негативният ефект от икономическата криза, заяви още вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. /БЛИЦ