Месеци преди да бъдат отнети акредитациите на двете агенции по ФАР българската страна е имала проблеми с Генерална дирекция "Разширяване" на Европейската комисия, която отговаря за програмата. Това обяви пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът Ивайло Калфин и определи подхода към България като "неразбираем".
"Много пъти сме поставяли въпроси за последните няколко месеца конкретни, на които не сме получавали отговор, много пъти сме искали съвети, които не ги получавахме, включително искахме да видим одита последния на агенциите преди взимането на акредитацията. Не за да го оспорваме, но ако искаме да си вземем поука на нас ни трябва цялата информация, както ние в България нямаме нито един грам информация, който се скрива. Ние не казваме" "Това ни е за вътрешно ползване и няма да ви го дадем". Неразбираем е целия подход да се обявява една безпрецедентна за европейския съюз мярка, която се пуска едно писмо и се дава серия пресконференции без някой от Комисията да се обади предварително в българското правителство, без подробно да обяснят какви са мотивите, така че действително да усещаме работата като партньорска работа с ГД "Разширяване", заяви Калфин. Той е в Брюксел за участие в Съвета на НАТО.
Калфин каза още, че все още не се е запознал с изпратените вчера от Еврокомисията допълнителни аргументи и обяснения за решението да бъдат спрени парите по ФАР и затова не може да коментира дали с тях ще отпаднат съмненията за липса на обективност. /БНР