Всички партии в парламента ще направят така, че да бъде избран кабинетът. След това ПГ на "Има такъв народ" ще попадне в един капан, в който ще трябва да обикаля и да търси подкрепа за гласуванията. Това значи безкрайна работа с компромиси. Има и вариант да изкарат един месец, да вдигнат ръце и да подадат оставка, защото повече не могат да работят така. Това каза изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд Ивайло Калфин по БНТ.

Това правителство може да изкара и много дълго, може да си изкара и мандата, но ще има безкрайни преговори, пазарлъци, заяви той.

Най-важното в ситуацията са политиките. Ако ще се търси мнозинство, то трябва да е около политиките. Нито една партия няма интерес от нови избори. Обективният интерес е да има правителство. Не е въпросът просто да има правителство, а да има работещо правителство. Ако ИТН продължава по същия начин, ще падне в собствения си капан, подчерта Калфин.

Пламен Николов (номинираният за премиер от ИТН - б. ред.) ще бъде в една много тежка ситуация. Премиер, който няма мнозинство в парламента, ще бъде всеки ден с оставката си в джоба. По този начин не могат да се провеждат дългосрочни политики. Това ще бъде управление ден за ден. В известен смисъл изпитвам съчувствие към г-н Николов, отбеляза Ивайло Калфин.

По думите му пенсиите у нас трябва да се увеличават и то бързо. Темата за увеличаване на доходите е смислена. Не можеш да имаш 40% в риск от бедност и да подминеш този въпрос, каза още Калфин.