Депутатът Калин Вельов получи номинация за министър на културата в проектокабинета на ГЕРБ/СДС. "Приемам това голямо предизвикателство. Министерството на културата е своеобразен събирателен хъб на много различни емоции, професии и интереси. Културата се състои от държавен и частен сектор, отделно има различни интереси на музикантите, театралите, художниците, свободните професии", заяви той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Народният представител от ГЕРБ отбеляза, че начинът, по който се е подготвял през месеците назад и комуникацията с колегите му, му дава кураж.
 
"Изключително важно е, каквото и да се случва в сектора, то да бъде коментирано с хората които засяга. Комуникацията изчиства кои са най-спешните неща за работа. Не бих си позволил да се хвърлям в тежките реформи. В изминалите месеци направих стегната програма с много конкретни неща", каза Вельов.
 
Кандидат-министърът посочи, че е необходимо обновяване на софтуера при регионалните библиотеки. "Трябва да се направят спешни разговори с ресорите в сектор "Култура", убеден е той.
 
"Моят опит с колегите и 7-8 години в странство в чужбина ми е показал, че комуникацията при мен се случва сравнително добре, особено когато подходиш позитивно. Оказва се, че за да се случват положителни промени, трябва подкрепа на много повече от една политическа сила", изтъкна още Вельов.
 
Той е мнение, че за да се превърне културата в приоритет, се изисква енергия, доста разговори с политиците, досаждане и постоянство в исканията.
 
"По-важното е набелязаните задачи да бъдат свършени. Да се работи ясно и целенасочено по въпроса - това е приоритетът. Образованието беше изведено като приоритет, трябва да върви ръка за ръка с културата", завърши Вельов.