"По темата Магнитски, и за решенията на съда. Съдът го обявява за нищожно поради няколко неща. Ще ви кажа кои са нещата: Първо - няма такава законова основа.

Второ - изпълнителната власт няма такива компетенции, че да управлява правилата, НС е законодателният орган, независимо дали ни харесват законите или не. Ние сме длъжни да ги изпълняваме, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в "Панорама" по БНТ и по този начин остави безмълвен другия гост в студиото вицепремиера Асен Василев.

"Съдът се позовава на два европейски регламента, които са нарушени с това решение. Все още сме членове на ЕС, доколкото знам, регламентите на ЕС важат за България. От тази гледна точка, излиза "малко" извън рамките на правилата - съдът определи, че актът е нищожен.

Припомням, че в момента предлагаме наши идеи за промяна в Конституцията. Когато някой очаква да получи непотърсена подкрепа и в неговата представа, че някой му е длъжник .... аз мисля, че всеки си носи отговорността. В днешната ситуация, ние като опозиция, взехме инициативата да систематизираме многото говорене в публичното пространство", обясни Карадайъ, във връзка с нарушаването на европейските директиви.

"Второ - да направим анализ на делата от ЕС.  Трето - да направим анализ на препоръките на Венецианската комисия, да си направим политическия анализ, консултирахме се с действащи магистрати и си поставихме цел да няма въпроси за Велико народно събрание. 

От целия този анализ, ние произведохме идеи, които ги предложихме на всички парламентарни групи. Ако има допълнителни идеи, редакция - ние сме отворени към коментари," допълни още той.

"ЕС има съответни институции с които ние поддържаме партньорска комуникация. За Пеевски няма тема в Брюксел. Ние поставихме темата, как се нарушават европейски директиви. 

В Брюксел бяха учудени как екстериториално се прилагат закони на трети държави в ЕС. Тази тема тогава беше актуална, защото ние я поставихме. Отговорите бяха принципни - България не спазва европейските директиви", заяви председателят на ДПС.

В Брюксел се интересуваха най-много от златните паспорти, конкретно от всеки един конкретен случай на даване на гражданство на база инвестиции. Ние си приложихме текстовете за прилагане на златните паспорти. Те очакват от нас, проверките за всеки един конкретен случай и аз не мога да разбера защо сегашното управление бяга от проверките.

"Има Конституция, има разделение на властите. Днес виждаме изпълнителната власт да се меси и в съдебната власт и в независимите органи, под формата, която премиера изрече "Там трябва да сложим наши хора", като ставаше въпрос основно за КОМПИ, където целта е да го превърнат в репресивен орган и да се справят с опозицията", коментира лидерът на ДПС, по повод на исканата оставка на Иван Гешев.

"Златните паспорти" – голямата болка на Иво Прокопиев

Вие взимате тоягите и тръгвате да се биете с Гешев, ние създаваме правила с идеята да подобрим системата. Това е работата на политиците, а не това, което вие си мислите като нарушавате Конституцията и законите", завърши Карадайъ.

Преди това финансовият министър даде повече разяснения относно държавния бюджет.

"Бюджетът е инвестиционен. Три типа инвестиции са най-ключови - в капитал, в човешки капитал и в институции. Ние удвояваме капиталовите инвестиции, инвестираме в човешки капитал и правим институционална промяна и се поддържа социалната база, без която не можем. Средносрочната прогноза за този бюджет предвиждаше да има 23% дълг, а ние завършваме с 21%. Тоест с по-малък дълг от БВП ние успяваме да изпълним заложените политики", обясни Асен Василев.

На въпрос воювате ли с президента по отношение на „Булгаргаз“, Асен Василев заяви, че приема думите му, като конструктивна критика.