„Явно тази група хора са в съюз за нарушаване на законите и Конституцията на страната. Призовавам да им се отнема думата, защото те призовават за нарушаване“, това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Лъжата трябва да се изобличава по всяко време. Особено когато министър-председател и вицепремиер лъжат от тази трибуна“, допълни той.

„Да кажа и аз – само искам да обърна внимание, че искате да правя забележки към премиер и вицепремиер да не отправят обвинения, а вие току-що направихме същото“, това заяви заместник-председателят на Народното събрание (НС) Мирослав Иванов от „Продължаваме Промяната'“.

„Призовавам всички в залата да не отправяме обвинения“, допълни той.

„Ще се изкажа и аз, тъй като моето име бе замесено“, заяви на свой ред вицепремиерът Асен Василев.

„Много ви боли, че човекът до вас – г-н Пеевски, е в международен лист за санкции и корупция и заради това българската държава няма никакво отношение“, заяви той.

Междувременно от изказване на Асен Василев стана ясно, че до няколко седмици кабинетът ще внесе в НС законопроект, който да регламентира мерки от външни санкции, не само конкретно по закона „Магнитски“. 

Поводът бе питане от „Има такъв народ“ (ИТН), които напомниха, че след санкциите по закона „Магнитски“ е изготвен черен списък, а пред временната комисия в НС тогава правосъдното министерство е заговорило за проект на закон за мерки за защита на икономическата и националната сигурност при такива санкции. 

БЛИЦ припомня, че в резултат пък преди дни ВАС определи самото решение на Министерски съсвет (МС) относно санкциите по „Магнитски“ за нищожно.

Вместо да обясни защо в държавата няма пари, Василев предпочете да се заяжда на дребно с Делян Пеевски, като по този начин обслужва интересите на мракобесния кръг "Капитал".

Василев измънка, че при първия служебен кабинет са били изправени пред тежка ситуация и имало предпоставки финансовата система и икономиката да бъдат под сериозни удари. 

По думите му има дупка  законодателството, която трябва запълнена. Именно затова тогава е създадена работна група между финансовото ведомство и правосъдното, която да изготви закон по тази темата.

При втория служебен кабинет не е работено по темата. Сега работната група е възстановена и в кратки срокове ще предложат закон, не само конкретно за „Магнитски“, но за външни санкции въобще, чието прилагането би довело до сериозни сътресения на банковата ни система и икономиката. 

По думите му обаче чисто юридически въпросът е как да се балансира защита на държавните предприятия и банковата система и правата на съответните лица, които попадат под санкции на чужди държави. 

Именно затова Василев увери, че в рамките на няколко седмици този проект ще бъде внесен в НС. Затова Василев очаква активни дебати.

На свой ред Карадайъ призова за почивка и зам-председателят на НС одобри такава.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес отново избухна свада в НС заради вътрешния министър Бойко Рашков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!