Вицепремиерът по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов изрази подкрепа за граничните полицаи Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков. Същите бяха обвинени в началото на 2017 г. от турския наказателен съд, че на 17 април 2008 г., когато турска лодка навлиза в българските териториални води, при опит за арест прострелват един от рибарите-бракониери.

Всички достойни българи, които с оръжие в ръка изпълняват и са изпълнявали своя дълг в защита на границите на България, имат моята безусловна подкрепа, пише Каракачанов на страницата си във Фейсбук.

Още миналата година, когато Турция поиска екстрадицията им, ВМРО обяви, че няма да допусне българските граничари да бъдат предадени на турския съд.

"Ако сега се наложи, ще ги прибера в Министерство на отбраната, за да бъдат защитени. Ще направя всичко по силите си, за да не бъдат предадени на чужда държава. Тези български мъже заслужават награда, защото са изпълнявали своя служебен дълг, защитавайки границата на Родината", категоричен е Каракачанов. 

Припомняме, че в Сливен бе водено разследване, което установи, че българските гранични полицаи са действали законосъобразно, а смъртта е следствие на т.нар. случайно деяние. С присъдите на Българския военен съд бракониерите са осъдени за незаконно преминаване на границата и за нанасяне на телесни повреди над граничарите. След сезиране от наследниците на починалия турски гражданин Европейският съд по правата на човека се произнесе през 2014 г. с решение, че българската държава е провела цялостно, обективно и ритмично разследване, като изводът ѝ за липса на престъпление е правилен.

България е подписала Европейската конвенция за екстрадиция с резерва, според която страната ни не екстрадира свои граждани. Освен това, според Конвенцията, има взаимно признаване на присъди и не може за едно и също нещо човек да получи наказание, след като в друга страна е било прекратено производството срещу него заради липса на престъпление.

Въпреки това турският съд повдигна отново обвиненията и граничните полицаи бяха призовани вчера в съда в Бургас. Делото беше отложено за ноември за набиране на необходимите документи от разследването и заверено копие от Съда за правата на човека, който през 2014 г. ги обявява за невинни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ