Министерството на отбраната е готово да изпрати необходимите хора, транспортна техника и съоръжения на границата при нужда. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след среща при премиера Бойко Борисов, предаде агенция „Фокус“.

„Съвещанието беше във връзка със ситуацията в съседни страни и раздвижване на мигрантски маси. Оценката е, че възможността нещо подобно да се случи, не е отпаднала. Но това, което казахме на министър-председателя, е готовността и на полицията, и на армията с предварителните планове взаимодействие при нужда се реагира“, обясни Каракачанов.

Той посочи, че и в Гърция, и в Турция сред самите емигранти има хора, които опитват да организират движение към Западна Европа. „Турция още миналата седмица взе много сериозни мерки, в Гърция също се успокои ситуацията. Но сме длъжни да вземем мерки. Предстоят и европейски избори и те могат да бъдат използвани за общополитически цели в Европа. Нашата задача е да не допуснем големи групи от хора да преминат на територията на България. Министерството на отбраната е готово да изпрати необходимите хора, транспортна техника и съоръжения. Ситуацията в момента е под контрол, наблюдава се и има готовност да се реагира веднага“, каза още Каракачанов.

Той посочи, че периметърът на българската граница се наблюдава в дълбочина.

"Темата за мигрантите не трябва да се използва за предизборни цели", добави Каракачанов. 

Той обясни, че в първите 24 часа армията е готова да изпрати на границата 1200 души. „Затова е много важно по тази тема в България да не се спекулира. У нас предстоят избори, но ако сме истински българи и отговорни като хора, една подобна тема няма да се използва за предизборни цели“, коментира той.

„В момента всичко е спокойно, взети са всички мерки. И мога да гарантирам, че ще направим всичко възможно България да не бъде пробита и да не се създадат вътрешни проблеми в страната. Всички мерки са разпоредени и одобрени от министър-председателя“, заяви Каракачанов.

Той посочи, че мигрантите идват от свят, който също има своя организация. „Ако някой иска по някакъв начин да дестабилизира Европа през подобни маси емигранти с внедрените си вътре хора, той може да се опита да го направи. На територията на България подобни опити не са забелязани“, обясни министърът на отбраната. „Само 1/3 от капацитетът в нашите лагери е зает - няма толкова хора и няма движение вътре. Всичко необходимо ще бъде направено и ако някой си мисли да провокира България отвън – ние сме взели всички необходими мерки това да не се случи. Важното е обществото да е спокойно, да има доверие в институциите – те ще си свършат работата“, подчерта Красимир Каракачанов.