Към настоящия момент няма непосредствена опасност за България. Няма как при настъплението на турската армия в тази 30-км зона, кюрдите да се насочат през турската армия, през турската граница към България, коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

„Кюрдите се насочват към 2 посоки: във вътрешността на Сирия и към Ирак”, посочи той пред Нова телевизия.

По думите му, Ердоган няма да пусне бежанците, защото няма интерес от това.

„Те са разменна монета за получаване на средства. А и няма да рискува да се компрометира тотално”, заяви той.

„Има друг голям проблем – на територията на кюрдите, която е над 20% от територията на Сирия, има изградени лагери, в които са затворени джихадисти със семействата си.

Въпросът е какво става с тези хора. Единият вариант е те да бъдат удържани. Или да бъдат умишлено пуснати от кюрдите”, коментира Каракачанов.

„Действията на Турция не ме изненадаха. Основната цел на Турция е да предотврати създаването на автономна кюрдска държава.
Кюрдската автономия на територията на Ирак се оформя. Ако и в съседна Сирия се случи същото, третата стъпка е Турски Кюрдистан.

Турция има огромен страх – ескалиране на кюрдите на турска територия. Те са 15-20 млн.”, посочи вицепремиерът.  

По думите му Турция не може да иска от ЕС задействането на член 5-и.  

„Наблюдаваме ситуацията и на турска територия. Няма движение и към момента няма непосредствена опасност от бежанска вълна.

При един дълготраен конфликт и ако се реши да се използва мигрантската вълна в голямата световна политика, опасността е голяма”, прогнозира той.