Министърът на отбраната Красимир Каракачанов призова да не се предрешава въпросът за избора на нов изтребител за ВВС и да се изчака окончателният доклад на временната парламентарна комисия по въпроса. Вчера тя проведе първото си заседание.

„Комисията може да излезе с предложение, парламентът да ни задължи с решение, така че според мен е по-правилно да се изчака окончателният доклад на комисията и, ако нямат препоръки, работим по проекта, който съм внесъл в Министерския съвет“, каза пред журналисти, след като присъства на заседание на комисията по отбрана, съобщава "Труд".

Каракачанов припомни, че във внесеното от МО предложение се включва разглеждане и на третия проект – за придобиването на нов тип бронирана машина за Сухопътните сили.

На въпрос дали междувременно ще се водят преговори с производителя на шведските самолети „Грипен“ той отговори: „Ако вземем решението на служебното правителство, там се говори за двама от участниците, тоест не може да има преговори само с един“.

В момента, в който имаме „зелена светлина“ от парламента, разговорите ще започнат, каза министърът като подчерта, че модернизацията трябва да върви и в трите вида въоръжени сили.