Ако се засили емиграционният натиск отново ще бъде използвана армията за защита на българските граници. Това заяви във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от „Труд”.
 

Той участва в церемонията, на която курсантите от 146-ия випуск на Националния военен университет „Васил Левски“ положиха военна клетва.
 
Министърът на отбраната коментира ситуацията в Сирия. Каракачанов е категоричен, че българските войници не могат да бъдат пушечно месо в експериментите, които стават в Близкия изток.
 
„Отказали сме да изпратим в Сирия войски, абсурд е сега да изпратим заради този конфликт. Има направени разчети, взаимодействието с гранична полиция е много тясно, има готовност и изработени графици, но към момента подобна заплаха няма“, информира Каракачанов.
 
Той уточнии, че се наблюдава и ситуацията в Гърция, на местата, където има разкрити бежански лагери близо до българската граница, като в този в Серес, който се намира на около 45 километра от границата и тази пролет е имало бунтове. Наблюдава се трафикът на турска територия.
 
„Три милиона нелегални емигранти в Турция не са за подценяване, а една немалка част от тях са с радикални ислямистки убеждения“, каза Каракачанов.
 
Той не скри притеснението си от това, че този конфликт, който е започнал да се разгаря от вчера отново няма да успокои ситуацията в Сирия.
 
По думите му затворените и контролирани от кюрдските сили лагери с джихадисти могат да спрат да се охраняват и тези хора да тръгнат към Европа, което е притеснително, въпреки взетите мерки.
 
„Към момента няма движение в българска посока и посочи, че вчера за целия ден е установен опит за едно нарушение“, каза Каракачанов.
 
Той обяви, че няма служител на Министерството на отбраната, който да е замесен в организирането на „съботажите за изваждането на децата от циганската общност от училище“.
 
Министърът на отбраната подчерта, че това е потвърдено и от ДАНС и от главния прокурор.
 
Каракачанов коментира и средствата за отбрана. От 4-те милиарда лева за отбрана за тази година, два милиарда са предвидените средства за самолети, които са еднократни, уточни той.
 
Министърът прогнозира, че за следващата година се предвиждат регулярни разходи близо по 200 милиона лева допълнителни за двата проекта, свързани с корабите и бронираната машина за нуждите на армията.
 
За първи път всички самолетни платформи се ремонтират и обновяват“, поясни Красимир Каракачанов.