Вицепремиерът Красимир Каракачанов разкри дали на този етап ще има санкции срещу шефа на ВВС ген. Цанко Стойков. 

Името на генерала изплува покрай разпространения от прокуратурата запис на разговор между него и президента Румен Радев. Аудио файлът е направен със специални разузнавателни средства (СРС).

В него се чува гласът на държавния глава Румен Радев, който обсъжда с командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г.

"Не знам за какво е било разследването, защото от документите, които бяха оповестени, това не е видно. Официално до министъра на отбраната в мое лице и до началника на отбраната искане срещу ген. Цанко Стойков не са постъпвали.

Въпреки това миналата седмица съм поискал началникът на отбраната да направи служебна проверка какво точно е искано от ВВС и дали с действие или бездействие е попречено някой да изпълни задълженията си.

Резултатите от тази проверка трябва да са готови утре. На този етап не виждам никакви основания да се предприемат каквито и да е санкции по отношение на ген. Цанко Стойков. Много са въпросите, които могат да възникнат, защо точно, по какъв повод, той ли е бил обект на интереси, друг ли. Но отговор не мога да дам", коментира Красимир Каракачанов.

Помолен да коментира изявлението на президента Румен Радев, че оттегля доверието си от правителството, той отговори така:

"Президентът беше тук в качеството му на върховен главнокомандващ. Това е традиция на подобни мероприятия да присъства. Не би било редно да коментирам политическите му изявления относно доверието.

Лично аз и колегите ми не забелязахме да има оттеглено доверие. Напротив. Смятам, че конфронтацията между институциите никога не е водила България напред. Нищо добро не последва, например, след Боянските ливади. Конфронтацията се засили. Вследствие на това политиците често губеха посоката".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!