"Над 20 години наблюдаваме този процес, при който част от циганското население в България все повече се дезинтегрира от обществото. Повече от 20 години сме свидетели на това как държавата има една сбъркана визия за интеграция на циганите. Под "интеграция" се разбира не да научиш онази част от ромско население, което се самоизолира, гетоизира и маргинализира, да се ограмотява, да спазва правилата, да се впише в обществото, а се опитваш 25 години да убеждаваш българите, че трябва да търпят". Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНР по повод случая в Габрово, при който роми пребиха продавач заради забележка, и последвалите реакции.
 
"Оказа се, че в България никой не може да направи точно изчисление по колко програми какви пари точно са похарчили. Когато се заех да пиша тази концепция за циганския въпрос, натоварих моя екип в МС да събере информация. За 10 години - 2007 година до 2017 година данните са непълни. От държавния бюджет за тези 10 години са похарчени 196 665 000 лева - близо 200 милиона. Външно финансиране - 618 844 000, близо 619 милиона. Това прави общо това 815-816 милиона лева. Пак подчертавам, че това не е цялата сума. Ако сложим обаче и цялата административна структура, която си е занимавала с тези въпроси, нека да сложим 1000 човека в цялата държавна и общинска администрация, това прави десетина милиона лева на година, а за 10 години са и още 100 милиона“, каза Каракачанов.
 
„Грубо, близо един 1 милиард лева са похарчени и ефектът е нула. Даже минус нула! Тези близо 1 милиард лева, похарчени за 10 години, са усвоени от 500 така наречени "ромски НПО-та". Когато направихме проверка, се оказа, че немалка част от тези 500 НПО-та, след като усвоят парите по някакъв проект, се дерегистрират, спират да съществуват. Ефектът е нула. Един милиард и какво се случва? Ако за 2014 година малолетните момичета, които са родили, са били 840, миналата година са 3200. Къде е интеграцията? Установява се от проверките, че голяма част от това население, което кара автомобили, има шофьорски книжки, а би следвало, по закон, да има и основно образование, има диплома, но няма грамотност. Това не е само в Габрово и не е предизборно“, добави той.
 
Ако държавата не вземе мерки за реално включване на това население в обществото, нямаме абсолютно никакъв шанс, категоричен е Каракачанов, който оцени сблъсъците в Габрово като "израз на недоволство".
 
"Като човек аз приемам протестите на хората и ги подкрепям, но по никакъв начин не мога да подкрепя или да оправдая онези млади момчета с качулките, с боксовете, с ножовете, които след пет ракии решават да се правят на големи бабаити, които не само тръгват да палят и да правят глупости, но нападат и полицията", заяви той.
 
"Във всяко малко населено място, където има подобни проблеми с част от циганското население, хората са подложени на един тотален тормоз", каза Каракачанов и даде за пример тарторите от гетото Плевен, станали известни от телевизионни репортажи преди 20-ина дена, и осъжданите младежи, които бяха освободени за побоя над военнослужещ във Войводиново.
 
"Това показва - и всеки го вижда, че има едно чувство за двоен стандарт – можеш да откраднеш кокошките на комшията, да му обереш градината, да набиеш бабата, да не казвам за по-тежки случаи… едни хора вършат такива неща с години и няма никаква санкция, защото това се води "маловажно престъпление". Налагат им се административни глоби в размер на 50-100-200 лева, само че по другия закон, а и по Конституция ти не можеш да пипнеш социалния доход, социалната помощ на един подобен човек и гражданин. Когато този гражданин знае, че може да краде на дребно и да ошета цялото село и 20-30 души да реват от него и цяла година им съсипе живота и труда, но няма да получи никакво наказание, той се чувства безнаказан. Затова сме предлагали от години мерки, за да не се стига до тук", посочи вицепремиерът.
 
Красимир Каракачанов изтъкна, че от ВМРО са предложили законови промени, които регламентират безплатен труд в полза на обществото за тези, които получават втора административна глоба, както и премахване на границата на т.нар. "маловажни престъпления", която в момента е 300 лева. Предложението обаче "отлежава в парламента година и половина". Предложено е и разширяване на обсега на неизбежната самоотбрана.
 
"За един пенсионер, на когото му откраднеш бурканите или му избиеш кокошките, 300 лева са много".
 
Гетата генерират престъпност и неграмотност, категоричен е лидерът на ВМРО, според когото политиците ще се откажат от търговия с ромските гласове, когато народът започне да избира такива политици, които не търгуват с ромски гласове
 
"Говорим, че няма работна ръка в България. Бизнесът настоява за облекчаване на процедурата за даване на възможност на чужди граждани, от третия свят образно казано, да дойдат да работят в България. В същото време, по моя информация, над 420 000 работоспособни български граждани се водят трайно безработни. Според моя колега Томислав Дончев са над 500 000. Половин милион работна сила, която стои в гетата. Не са само представители на ромския етнос, има и на българския, предпочитат да живеят на социални помощи и когато го извикат в Бюрото по труда и му предложат работа за 500 лева, той отказва. Добре, какъв е смисълът тогава този човек да продължаваш да го издържаш, като е здрав и прав! Предлагаш първи път, отказва, втори път - отказва, значи е богат човек. Имаме 400 000-500 000 работна сила, която не желае да работи и ще внасяме работници?! Защо?! За да станем гето, както станаха много градове в Европа".
 
Връщането на 40 000 ромски деца в училище е обнадеждаващо, но "не е въпросът да го държиш в училище, а да има знания, защото на много места на това се гледа формално", за да има деца в училището, допълни Каракачанов.
 
"Той се води завършил осми клас, а не може да чете и да пише?! Какъв е смисълът, че ти го водиш ученик и че държавата е похарчила пари?! Трябва да се върне един контрол. Тук не критикувам само циганите. Институциите трябва да си свършват работата", каза той.
 
Красимир Каракачанов допълни, че заради концепцията му срещу него са заведени четири сигнала в прокуратурата и изтъкна, че НПО-тата "никой не ги е избирал за нищо". Той се обяви и против двойния стандарт на европейските политици по въпроса с гетата. Пътят към интеграцията минава през образование и създаване на трудови навици, категоричен е той.
 
"При нотариусите имате палци, не подписи. Този човек обаче си купува кола, което означава, че е взел диплома за осми клас".
 
Вицепремиерът изрази надежда концепцията да бъде обсъдена до 2 седмици в Министерски съвет.
 
"За финализиране на преговорите със САЩ за покупката на многоцелеви изтребител е необходимо Конгресът на САЩ да даде разрешението си за сделката", допълни той:
 
"Нашата идея е да направим една сделка, която да подсигури българската авиация не само с нови модерни изтребители, но и да даде възможност българската индустрия да участва при обслужването и ремонта на тази техника в годините. Неслучайно беше взето и решението на Министерски съвет за възстановяване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Имаме амбицията да изградим едно училище, което да създава кадри не само за бойната ни авиация, а и за гражданската авиация".
 
ВМРО ще води партньорска кампания за евровота спрямо другите две партии от "Обединени патриоти". Каракачанов е убеден, че Ангел Джамбазки отново ще бъде евродепутат.