Зоран Заев направи много щуротии, много пъти обиди България, умишлено отказваше да поздравява българите в Македония на празниците, имаше празник на майчиния език, българския го нямаше. Това заяви политическият анализатор Георги Харизанов в "Пресечна точка" по Нова Тв.

И добави: "Изобщо, той каквото можа, направи, за да се хареса на националистите последната година-две. Но истината е, че не виждам какво по-добро би дошло за България след неговото управление.

Истината е, че България от шест месеца не съществува на международната политическа сцена. Ние сме в изключително тежка изолация, никой не иска да се докосва до този цирк, още повече никой не дава вид на човек, който вижда смисъл да бъде говорено за перспективата на отношенията между България и Северна Македония.

Между другото американският представител в Северна Македония каза, че американският посланик в България щял да вземе отношение по тормоза върху македонските малцинства в България. Още чакам госпожа Мустафа да изрази мнение за този тормоз и по-точно кои са тези малцинства.

Очаквам натискът на много високо ниво върху България да се усили и нищо чудно в един момент, ако политическото безсилие по върховете на властта продължава, ние да не сме в позиция повече да отстояваме националния си интерес и да настояваме за всъщност нормални неща. А те са без поглед към историята и изчистване на спорове, които са изкуствено създадени от сърбоманската комунистическа пропаганда през годините на комунистическо робство, под което бяха държавите от Балканския полуостров. 

Силно се надявам първо да не видим нещо по-лошо за нас в отношенията между България и Северна Македония, и второ България да се върне на международната сцена, да върне позициите си на международната сцена, за да не стане жертва на чужди интереси и да не може да си позволи да бъде в позиция, която защитава националния си интерес. С бързи крачки вървим натам", каза още Георги Харизанов.