Активисти на “Изправи се. Мутри, вън!” се канят да влязат в кабинетите на губернаторите по места. Това става ясно след проверка на “Труд” в областните градове.

Адвокат и общински съветник с опит се спряга за нов областен управител на Варна. Светлан Златев е в местния парламент като представител на МК “Земеделски народен съюз” (ЗНС), а миналото лято бе активен участник в протестите.

Лидер на ЗНС е Румен Йончев, който в 45-то НС беше депутат от формацията на Мая Манолова. Рокадите на постовете за губернатори и шефове на полицията ще се случат до дни.

Настоящият областен управител на Варна Стоян Пасев, призна, че очаква да бъде сменен. Куфарите си е стегнал и шефът на Областната дирекция на МВР Даниел Пашов. Очаква се на поста отново да бъде назначен кадър от София.

Шефът на дирекцията на полицията в Пловдив Йордан Рогачев е от нарочените за смяна, а за мястото му се спрягат двама души. Първият е началникът на Първо районно в Пловдив Петър Тодоров, другият вариант е сегашният заместник на Рогачев - Димитър Събчев.

За губернатор на Шумен се спряга отново Валентин Александров, на когото се довери и служебното правителство на проф. Огнян Герджиков. Александров е с 27-годишен стаж в системата на МВР, оглавявал е шуменската полиция. За областен управител се коментират и имена от листата на “Изправи се! Мутри вън!”.

Името на Николай Йоцов се спряга от дни като новия стар областен управител на област Велико Търново. Йоцов беше част от Инициативния комитет, който беше създаден в подкрепа на кандидатурата на ген. Румен Радев за първия му мандат за президент. Двамата се познават от времето, когато Радев е бил курсант в Долна Митрополия.

В Областната управа в Бургас бе сменен заместникът на губернатора - Владимир Крумов (ГЕРБ). На негово място е назначен адвокат Божан Божанов от БСП и за момента няма никакви други промeни. За губернатор обаче се спряга IT-специалистът Кина Шереметева. От 2017 година тя е член на РИК-Бургас.