В момента няма мнозинство, което би могло да излъчи правителство. Разговор с БСП няма предмет. Ако това се промени, ние ще преоценим позицията си. Това заяви в предаването "Лице в лице" съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"ДБ призоваваше всички партии, включително БСП за преговори извън връчването на третия мандат. Той сега е в БСП и се оказа мъртво роден. Ние трябваше да предложим цялостна формула още преди връчването на мандата. Тогава Нинова казваше, че това е противоконституционно", каза той.

Според него Нинова води предизборна кампания. "Ние сме сериозна и дипломатична сила и сме готови да разговаряме за правителство, ако видим, че има смисъл. Нека никой не ни превръща в миманс на сценките си", добави той.

Когато ИТН казват, че няма да подкрепят правителство, а ние да влезем в конфликт с ангажимент, който сме поели към избирателите си. Бяхме готови да водим разговори преди връчването на мандата. Нинова отказа. Нека сега тя да не прекалява във вживяването. Мандатът в БСП беше обречен", каза съпредседателят на ДБ. 

По думите му е време да се върнат на масата простите истини за правене на политика. "Изискват се коалиции. Това е мръсна дума в България, но тя означава ясни и писмени ангажименти, подпечатани с подписи", каза той. 

Според него трябва да се върнем към тази истина, защото българската политика се променя. 

"В момента си вземаме поредица от политически уроци, за да се научим да функционираме в едни нови обстоятелства. Преди винаги имаше един голям, който печелеше изборите и нареждаше с големия черпак. Винаги структурите беше един голям и един-два малки. Сега имаме 4 партии, наредени в рамките а 3 процента. Дишат си във врата, сякаш сме си наредили саламчето. Това е рецепта за разговори", смята той. 

Иванов даде за пример Германия и Холандия, подчертавайки че това е практика там.

"В ДБ имаме самочувствието да не сме съгласни на управление на всяка цена. Нека да се знае и за следващите избори - за разлика от Тошко Йорданов ние не вярваме във формулата, че трябва да има правителство на всяка цена. Те имат 65 депутата, а се държат като големите, спасителите, със самочувствие", заяви Иванов. 

"ДБ разговаря, но когато има смисъл. Говорим винаги, но държим на принципите си. Не искаме много власт да е концентрирана на едно място. Именно затова на всички им бъркаме в ухото. Няма да си сломим главата", категоричен е депутатът.

"С г-н Трифонов не сме се срещали нито преди, нито след това. Вие сама казахте, че има очакване в следващия парламент да търсим някакъв контакт. Хората трябва, за да могат да формират разбирателство, да разговарят помежду си. Това е нещо, което казах много ясно в декларацията си при откриването на това НС", каза той.

"На 7-и август се видях с г-н Трифонов, въпреки че беше ясно, че шансовете за реализиране на първия мандат бяха загубени. Тогава опитах да му обясня лично защо не можем да подкрепим неговото безпрецедентно слабо правителство", каза Иванов.

По думите му няма политика, която се прави само пред камерите. "Може да е популистки. Не съм сигурна, че и г-жа Нинова прави всичките си срещи на светло", каза той.

Иванов призна, че е готов пак да отиде в офиса на Слави и да преговаря с него.