В последния момент разбрахме, че ДБ няма да се отзоват на нашата среща, защото вчера един от съпредседателите на ДБ даде друг сигнал, но в крайна сметка това си е тяхно решение. Това посочи пред БНР Явор Божанков от ръководството на БСП.

„Какво казва Христо Иванов – че третият мандат станал предизборен сценичен реквизит, това си е негово право, само ще припомня колко ценно време се загуби в парламента с всякакви временни комисии, които не са най-важното нещо, вместо комисиите по бюджет и финанси, така че, кой се занимава с предизборни кампании е спорен въпрос.

Конституционният трети мандат не е предизборно мероприятие, той е кризисен мандат, последна възможност да се състави правителство, каквото желание има БСП“, посочи още Божанков.

„Всеки си носи отговорност дали ще се яви на нашите покани за срещи. Но загубеното време е загубено време за България. Ние постигнахме напредък по политиките още по време на обсъждане на първия мандат, това предлагаме и днес – проблемът дойде заради персоналните имена на министри.

Притеснително е гласуването на актуализацията на бюджета, защото в момента няма управляващи и опозиция, няма мнозинство, което да застане зад бюджета и после да носи отговорност за него.

Има служебен кабинет, който – давам пример с Плана за възстановяване и устойчивост – нито Брюксел, нито служебният кабинет искат да го внасят, защото няма да го изпълняват“, заяви още Божанков.