„Аз не си спомням, когато говоря в НС ГЕРБ и ДПС да ми ръкопляскат“, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България". „Няма нужда от изясняване на нашата позиция“, заяви Иванов.

Коментарът му бе по повод изявлението от „Има такъв народ“ след декларация, прочетена от него самия.

Припомняме ви, че вчера Тошко Йорданов обвини Христо Иванов и Мая Манолова в играене на мръсни игри и попита от трибуната на парламента какво се е случило с ДБ през последните дни.

„Не виждам страшно в нищо. Ние дължим отчет на нашите избиратели“, каза Иванов в студиото на „Здравей, България“.

На въпрос дали има сигнали, че някой използва ДБ, съпредседателят на партията отговори, че това не го интересува.

„Ако сме готови да изолираме ГЕРБ и ДПС, ще продължим разговорите, но нека да си говорим на политически език“, призова Христо Иванов.

Съпредседателят на „Демократична България“ е категоричен, че от партията следват последователна позиция по отношение на това какви са условията им, за да дадат подкрепа към съставянето на правителство.

„Искаме ясен ангажимент на лидерско ниво за реформи, също така и яснота за това как ще се структурира едно трайно мнозинство в парламента“, коментира Иванов. 

Според него има съществена разлика между това ДБ да не излъчи свои кандидати за министри и в това от партията да не проявят никакъв интерес към това кои са предложенията.

„Държим да можем да коментираме хората, които ще бъдат предложени. Хората, които ще влязат в управлението не са от без значение. Те ще трябва да изпълняват определени ангажимент, трябва да са с чиста биография. Трябва да има яснотата относно условията за които ние можем да дадем подкрепа“, заяви той, но не коментира защо толкоз настойчиво искат да пробутат служебни министри в кабинета на ИТН.

Той определи консултациите с ИТН като неструктурирани. Иванов отказа да коментира какви са били преговорите с ИТН, защото те са водени при затворени врата. Той подчерта, че затова иска ясно и публично споразумение. От ИТН обаче отхвърлят вариант за писмено споразумение, с който и да било.

„Да не си мисли някой, че ние сме смокинов лист, зад който да се скрие друга форма на управление. Някой иска ли да поеме отговорност за управление или просто иска да си измие ръцете?“, попита още той.

„Никой няма да отиде на нови избори, след като се е провалил. Освен това има още два мандата“, коментира още Иванов. Той призова също да не се плашат хората с нови избори, които в крайна сметка са най-важната демократична процедура.

Въпреки това, Иванов заяви че от ДБ са готови да продължат с преговорите.