"С "Продължаваме промяната" се опитваме да отговорим на въпроса - какво ще се промени на следващите избори, за да не бъдат те още едно издание на същите избори. Важно е гражданите да видят, че в едната част на политическото пространство има формации, които могат да намират допирни точки въпреки различията. 

В този период има нарастваща фрагментация и отнякъде трябва да тръгне обратната тенденция. Искаме да въведем това нещо като нов политически факт". 

Това каза пред БНР Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България". 

И допълни, че няма притеснение от участието на ДБ в една или в друга коалиция, защото става въпрос за генерации в демократична общност:  

"Знаем как да отстояваме идентичността си в отбор, който е по-голям от нас, как да налагаме дневен ред... Нямаме притеснения, че нашите избиратели няма да разберат усилията ни да решим проблема на България. Не сме се загубили за 30 години, няма да се загубим и за 30 напред". 

Иванов допълни, че ГЕРБ често се описват като евро-атлантическа формация, но когато стане дума за истинско движение в евро-атлантическа посока, реалността е друга

"По този начин стои въпросът с правосъдната реформа. ГЕРБ твърдят, че искат да я направят, но правят всичко възможно да я провалят. Винаги се намират оправдания от тяхна страна да не се случи това нещо. Заявките са едно, когато се стигне до действия – става друго". 

По думите му всеки бъдещ разговор между ДБ и други политически сили ще бъде на базата на конкретни действия и способност на съответните партии да ги доведат до резултат. 

"Разговорът ще бъде за конкретни цели. Интересуват ни конкретните пътища към бъдещето. Ще разговаряме за тях". 

Христо Иванов изрази безпокойство, че БСП все по-плътно се приближава към "Възраждане" като позиции и определи това като проблем за българската политическа структура. 

"БСП се превръща в лошо копие на "Възраждане". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук