Българската демокрация от доста години е в кома. Връщането към нормалността минава през тези рокади.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов, който коментира последните рокади по върховете на държавната администрация. 

"Последните години бяха назначавани хора, които се държаха като партийни комисари на ГЕРБ и Борисов. За пример мога да дам протестите и Росенец. Не може шефовете на службите да бойкотират работата на един кабинет, който и да е той. Трябва да има смени на всички ключови позиции във всички ключови сфери, за да се възстанови институциолността.

Този път ще е дълъг. Искам да уточня, че ние няма да приемем всяко едно ново назначение и не трябва да има поголовна чистка. Ние няма да приемем назначения на членове на бившата комунистическа партия, членове на ДС, хора близки до Борисов и Доган, хора защитаващи руските интереси, приближени на Васил Божков. Служебното правителство работи от няколко дни и трябва да му дадем толеранс", обяви Иванов. 

"Днес видяхме една драматургия от страна на шефовете на службите. МВР е една от най-важните институции в държавата. Г-н Рашков трябва да разкрие и имало ли е незаконно подслушване на политически фигури, той е специалист в областта на СРС-тата.

Не мога да говоря за реваншизъм. Не е това основната функция на служебното правителство - да прави смени и рокади, но те са наложителни. ДБ няма свои представители в служебното правителство. Това го казвам категорично. За мен успехът на служебното правителство се състои в неговата неутралност", категоричен бе той. 

"Специализираните прокуратурата и съд трябва да бъдат закрити. Спецсъдът е бил най-натоварен с гледането на мерки за неотклонение, а не с дела. Ние сме направили нашия анализ и на тези избори отново се явяваме с тезата, че те трябва да бъдат закрити. Специализираните съдилища и прокуратура извратиха представата за правосъдие", завърши Христо Иванов.