Минимален брой смени на министри в кабинета при предстоящата ротация ще даде по-голямо спокойствие на обществото, коментира пред журналисти във Варна съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

По думите му формацията ще подкрепи Мария Габриел да заеме поста на министър-председател, Николай Денков да бъде със специален статут на вицепремиер, Асен Василев да бъде финансов министър.

"Ако има министри, които не са си свършили работата и не са си изпълнили програмата, трябва да бъдат ревизирани, допълни Петков. Според него оценката трябва да се даде от Габриел и Денков. Да се правят смени за чисто политически цели не е целесъобразно", коментира Петков.

Петков каза още, че при вземането на решения за смени в кабинета трябва да се имат предвид и оценките на браншовите организации. По думите му вече се дават такива, но са твърде разнопосочни.

"Изграждането на ветропаркове в морето по никакъв начин не бива да бъде в ущърб на гражданите и на черноморските общини", заяви още Петков в отговор на въпрос на журналисти за реакцията на рибарите и туристическия бранш срещу приетия на първо четене закон за вятърни паркове в морските пространства.

Според него такива инсталации ще диверсифицират производството на енергия у нас, но те трябва да бъдат на места, където няма да оказват ефект върху туризма, местните общини и поминъка на рибарите. "Това, което трябва да се направи, е да се прецизират текстовете в проектозакона между първо и второ четене, така че да няма негативни ефекти", посочи Петков. И уточни, че ветроинсталации на 20 километра навътре в морето биха помогнали за повишаване производството на зелена енергия, стига да не пречат на екосистемите във водата.

Кметът на Варна Благомир Коцев допълни, че за него туризмът и рибарският сектор са приоритети и ще следи темата. Ако не пречат на тези сектори, полетата с перки ще бъдат полезни за енергетиката на държавата, посочи кметът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук