Това беше първата седмица от управлението. Действаме конструктивно. Не ни хареса изненадата, че токът се вдигна с двуцифрено число. До тук се радвам за нещата, които се случиха, но е важно какво ще направим с тези нови проблеми. Това заяви премиерът Кирил Петков в "120 минути" по bTV.

"Мораториумът беше сложен. Винаги е било най-лесно да се качат цените и всички по веригата да са доволни, а ние искаме крайният потребител също да е доволен.

При всички случаи на нас ни трябваше време за този анализ. Това, че ГЕРБ го внесоха и то с грешна дата, за да си направят игричка, не беше най-добрата първа крачка, но вече имаме анализ какво се случва с доставчиците на газ, азерския газ, от къде идва и т.н. Трябват ни 10-15 дни. КЕВР е независим орган, но има мандати, които са изтекли и се надявам парламента да напълни тези места с качествени хора", каза той.  

"Не соча с пръст, но казвам, че не е нормално точно в деня, когато се заклехме да се вдигнат цените", обясни Петков. 

"КЕВР, като орган, може да направи пълни инспекции на всички по веригата, за да види дали всичко е обновено и разходите им са същите. КЕВР трябва да има истински регулиращи правомощия. Надявам се да се сложат 20-30-40 одитора и те да си вършат работата", допълни премиерът. 

"Вчера и днес министърът на енергетиката и на финансите работеха доста усилено. Стояхме до късно в Министерски съвет. Това, което излиза като хубав модел е подпомагане на бизнеса, но в рамки.

Ако има договор за по-ниски цени, той да не бъде субсидиран. Ако е между под и таван на цените, където попадат повечето, да има дотация от някакъв процент. Накрая слагаме таван, за да има таван на харчовете от общия бюджет в страната", обясни министър-председателят. 

"Дискутирахме възможно ли е и как е възможно да изкупим целия газ, който сме заявили. Ако успеем да го направим, дупката за менажиране ще е различна. Вчера извикахме изпълнителния директор на "Булгаргаз". Тази седмица ще говорим с азерските партньори, а г-н Мицотакис каца утре. Говорим за разлика от 50-60%. И вчера, и днес работим, за да видим как можем да дадем адекватни цени на хората", обясни премиерът.  

Петков изтъкна, че най-голямата възможност сега е да се огледат всички договори.

"Ние в момента купуваме едва 30% от договорената газ, която можем да купим. Гръцката връзка не е готова още, но има потенциална възможност тази точка да бъде изместена и да вкараме по-евтин газ. Това се иска от нас, а не само да приемаме някакви неща и да се плаща по-скъп газ", каза той. 

"Инфлацията има два компонента - за европейската не можем да направим нищо. Когато паричната маса се увеличи в икономиката и се напечатат пари, тази инфлация, в която се напечатаха милиони в Европа и Северна Америка, няма как да не се вдигне инфлацията. 

Повишавайки пенсиите, всеки лев отива директно в икономиката. Тези хора са на прага на бедността и всеки лев там се изхарчва. Помощите за бизнеса са допълнителни плащания, които също се харчат бързо, защото хората нямат избор", допълни Петков. 

"Искаме много силна антикорупционна агенция, която да се случи в следващите няколко седмици. Когато дадем други правомощия на КПКОНПИ и друга възможност за разследване и те могат да обжалват, ако прокуратурата не повдигне обвинение. В Брюксел са се уморили да слушат номинални глупости. Ако прокурор е избрал да не повдига обвинение, КПКОНПИ може да обжалва", обясни той.