Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха във вторник ключово споразумение за реформиране на правилата на шенгенското пространство. Реформата има за цел да подкрепи свободното движение в рамките на Шенген, да се изяснят правилата и да се намали честотата, с която страните възстановяват граничния контрол, съобщава euractiv.bg.

Споразумението е ключово за България и Румъния, чието пълноправно присъединяване към Шенген бе блокирано от Австрия с настояването първо да се проведе реформа на правилата на зоната за свободно движение. Сега, когато това вече е факт, ветото на Виена може и да падне.

Съгласно новите правила шенгенските държави ще могат да отговорят на сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност, включваща тероризъм или организирана престъпност, като разрешат прилагането на временен граничен контрол.

Срокът за еднократно връщането на граничния контрол ще бъде две години, като има опция за допълнително удължаване с най-много една година.

В случай на извънредна ситуация в областта на общественото здраве, както беше по време на пандемията, ЕК може да разреши връщане на граничния контрол за период от шест месеца.

Въвежда се нова процедура, когато една държава е уведомила другите за намерението си да възстанови граничния контрол. В този случай Европейската комисия може да инициира преговори между тази държава и нейните съседи.

Като алтернатива на граничния контрол в Шенген, новите правила ще насърчават полицейското сътрудничество в граничните региони.

Когато граждани на трети държави с нелегален статут са задържани по време на съвместни патрули и има доказателства, че са пристигнали директно от друга държава от ЕС, тези хора могат да бъдат прехвърлени в другата държава от ЕС, ако тя участва в съвместни патрули.

Евродепутатите успяха да издействат допълнителни гаранции за процедурите по трансфер на непълнолетни, чиито интереси трябва да бъдат взети под внимание от всички замесени държави.

Реформата включва разпоредби за ситуации, при които трети държави се опитват да използват миграцията за оказване на натиск върху страните от Шенгенското пространство, както се случва по границите с Русия и Беларус.

В този случай се допуска закриване на гранично-пропускателните пунктове с проблемни държави.

“Шенгенското пространство е едно от най-ценните ни постижения, в самото сърце на проекта на ЕС, което позволява неограничено пътуване за повече от 400 милиона души. С това споразумение ние защитихме свободното движение на хора, докато отговаряме на предизвикателствата, пред които е изправено Шенгенското пространство през последните десет години“, каза докладчикът за реформата Силви Гийом (S&D, Франция)

В решение от април 2023 г. Съдът на ЕС постанови, че граничният контрол в Шенген, когато се въвежда заради сериозни заплахи, не може да надвишава срока от шест месеца

Граничният контрол може да бъде удължен само при възникване на нова заплаха, освен ако няма изключителни обстоятелства, които поставят цялостното функциониране на Шенгенското пространство под риск.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук