Бойко Борисов е преизбран за лидер на ПП ГЕРБ. Това стана по време на Четвъртото редовно отчетно-изборно делегатско национално събрание на партията. В Изпълнителната комисия на партията има само една промяна, като на мястото на Цецка Цачева бе избрана Даниела Дариткова, а не както се очакваше бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев.
"Още веднъж благодаря за доверието и избора", каза веднага след преизбирането си Борисов. "Много бих се радвал и да сте слушали внимателно какво се каза тук. Ние нито имаме право на грешки, нито имаме право да губим време. Искам да ме разберете, защото упреците, които получаваме примерно за Димитър Главчев са тежки. Някои обявяват, че 80% от българите са дебили и си стоят в парламента. Казват ми: Ти предаваш хората. Отстранихме зам.-министър, защото се снимал в музея. А той беше много свестен човек. Другите обаче с нацистките униформи никой не ги пипа. Сурови и жестоки сме към кадри, които цял живот са си градили кариерата. Говоря за Николай Петров. Нямаме право на грешки. Хората за това ни избират три пъти. Само от нас си зависи", категоричен беше премиерът.

"Има още нещо много важно. Етническата толерантност. ГЕРБ пази етническата толерантност като зеницата на окото си. Мюсюлманите са не само наши съграждани. Те са наши приятели и братя. Не се подавайте на провокации. Етническият мир е безалтернативен за България. В ГЕРБ езика на омразата е забранен. Ние сме европейска и толерантна партия. Нашите партньори са самостоятелни партии и не можем да се месим в политиката им, макар че винаги, когато се е налагало, съм им казвал да си мерят думите. Трябва да бъдем много внимателни. Благодаря ви", завърши Борисов.
 
4-тото Национално отчетно-изборно събрание на ГЕРБ започна точно в 12 часа в синя зала в Интер експо център, приличаща на космически кораб, а 1200-те делегати, поканени на събранието, начело с лидера си Бойко Борисов, бяха озарени в нощна синя светлина. С тържествена филмова музика започнаха и надписите на екрана, наречен от организаторите уникална за политическо събитие мултимедия и 3-Д мапинг. Музиката също беше тържествена в унисон с видеото, пише Флагман бг.

На нейния фон на екрана се изписваше: „Продължаваме да имаме воля. Защото България няма време за губене. Искаме видими резултати. Работа, работа, работа – това е, което ние можем да обещаем“. А водещи на „събитието“ бяха актьорът Евгени Будинов и певицата Йоана Драгнева. Цветът на ГЕРБ днес беше тъмно син. Освен светлините, сини бяха дори покривките, на които бяха настанени делегатите.

На екрана последва и кинопреглед на събитията в историята на ГЕРБ, първия мандат, целувката между БСП и ДПС – на Сергей Станишев и Лютви Местан, прегръдката на Бойко Борисов и канцлера на Германия Ангела Меркел.

ГЕРБ излязоха и с декларация за "коалиционни намерения на ГЕРБ към БСП"

Публикуваме я без редакторска намеса 

От своя висш партиен форум ние, делегатите на Националното събрание на ПП ГЕРБ, се обръщаме към своите привърженици и симпатизанти, както и към всички български граждани. 

 
Политическата ни декларация днес е отговор на непрестанните през последните месеци груби спекулациии на опозицията на тема „Коалиционни намерения на ГЕРБ към БСП”.
 
На последния конгрес на БСП председателят на партията обяви, че опозицията е отказала на премиера Борисов „да бъде нахранена с постове и да бъде опитомена”.
 
Ние гледаме на говоренето за коалиция между ГЕРБ и БСП преди всичко като на търсене на повод за вътрешнопартийно разчистване на сметки в БСП. За да се справи с политическото недоволство и с напрежението сред съпартийците си, председателят на БСП предизвиква извънредни и революционни ситуации.
 
В началото на работата на сегашния парламент предложихме председателското място в Народното събрание на БСП, но не с идеята да „опитомяваме” опозицията, а защото имаме държавнически подход и национално отговорно поведение във връзка с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.
 
Ръководството на БСП твърди, че в БСП има хора, които влизат в колаборация с ГЕРБ. Подобни подозрения са абсолютно неверни, правят невъзможен политическия диалог между управляващи и опозиция, както и минират усилията ни за успешно и безпроблемно провеждане на българското председателство.
 
Председателството на България на Съвета на ЕС е национална кауза и е нова база за обединение на българското общество – от ГЕРБ не искаме да пропуснем този шанс.
 
Очевидно БСП работят председателството да се провали при управлението на ГЕРБ, та дори и на цената на загуба на национален престиж и на важни за хората политики.
 
Ние от ГЕРБ неведнъж сме заявявали, че никога не са били водени разговори за съвместно управление с БСП. Подобна коалиция е невъзможна.
 
От трибуната на върховния ни политически форум днес заявяваме категорично, че не желаем да се коалираме с БСП не само днес, но и в бъдеще, защото:
 
  • имаме непреодолими различия във визиите си за развитието на България;
  • имаме различни представи за политически морал и ценности;
  • ние сме модерната европейска партия у нас, чийто глас се чува в Европа.
 
Ние от ГЕРБ приемаме за своя основна политическа задача защитата на принципите на демократичната правова държава. Заявяваме политическата си решимост да съхраним и развиваме демократичния, европейски модел на държавност, чрез който да решаваме ефективно проблемите на своята сигурност, на институционалния и правов ред. Това изисква мъдрост и воля за противопоставяне на антидемократичните тенденции.
 
Ние осъзнаваме колко голяма е отговорността ни да отстояваме идеала за свободна, демократична и европейска България. Защото ГЕРБ е българската политическа партия, която гарантира реално участие на страната ни във формирането на европейския дневен ред. Ние предлагаме активно българско председателство на ЕС, както и ангажиране на институциите на ЕС с подкрепа на устойчиви политики в интерес на България.