Зам.-председателят на АБВ Румен Петков пристигна в сградата на президентството за консултациите с държавния глава. Лидърът на партията Георги Първанов обаче не се появи, а той е единственият държавен глава, изкарал два мандата на поста, предаде БНТ.

Заедно с Петков на „Дондуков“ 2 пристигнаха говорителят на парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова и председателят на на групата ген. Михо Михов.

Съгласно конституционните правомощия на държавния глава по чл. 99, ал. 1 президентът Росен Плевнелиев започна консултации с парламентарните групи в 43-то Народно събрание след гласуваната оставка на правителството с министър-председател Бойко Борисов. След като проведе консултация с представители на парламентарната група на АБВ, по-късно през деня той ще се срещне и с представители на парламентарната група на АТАКА. 

Трябва да направим всичко възможно това НС да продължи своята работа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на консултациите си с представителите на ПП АБВ. 

„За нас е чест да ви приветстваме на тези консултации. Целта е ясна – Конституцията вменява на държавния глава задължението да проведе консултации преди началото на връчването на мандатите за търсене на възможност за формиране на ново правителство в рамките на 43-то НС. Дебатираме по три големи теми – едната е има ли възможност в рамките на 43-то НС за сформиране на ново правителство, устойчива формула за намиране на начин НС да продължи своята работа като излъчи работещо правителство. Втората тема е, ако това не е възможно, тогава каква би била подходящата дата за избори или период, в който би следвало да се проведат изборите за ново НС.

Третата голяма тема е какво още има да свърши парламентът, докато бъде разпуснат“, заяви президентът. Той посочи, че за него първата тема е най-важна. „Искам да ви уверя, че ще положа всички усилия, и това е моето категорично убеждение, че трябва да направим всичко възможно това НС да продължи своята работа“, каза още Росен Плевнелиев.