„Въпросът на днешния ден, въпросът на въпросите, са цените и инфлацията.“ Това заяви категорично вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в Народното събрание по време на блицконтрол, като допълни: „Още от миналата година, подготвяйки бюджета за 2022 г. и мерките, с които да подпомогнем бизнеса и домакинствата, направихме няколко неща.

Първо – мораториум върху цените за битовите потребители. Всички аргументи против - как той е вреден, как след като отпадне цените ще се покачат драматично, и че не помага на семействата - се разбиха на пух и прах. Да, мораториумът изтече и цените днес не са с драстичен скок, нали?“ По думите ѝ не може да има съмнение, че тази мярка е помогнала на битовите потребители да посрещнат първите 3 най-тежки зимни месеци, без да има огромно увеличение на сметките им.

Втората мярка, която Нинова посочи, е по отношение на бизнеса: „До 1 април помощта на държавата беше по 250 лева на мегаватчас за енергопотребителите. От 1 април тя се увеличи на 300 лева за мегаватчас. Тази подкрепа постигнахме в преговори с почти всички бизнес организации, тоест имаше диалог, имаше търсене на решение, намери се разумно решение.“ Вицепремиерът обясни, че следващата стъпка на правителството е мярката 60/40, която е помогнала на доста фирми, работодатели, работници, запазила е работни места, и продължава да действа и сега.

По думите на Корнелия Нинова за 3 месеца и половина, чрез мерките на правителството, 4 млрд. лв. са стигнали до икономиката и домакинствата за подкрепа за преодоляване на този инфлационен скок. „Почти всички мерки, които предприе правителството, се оспорваха от една или друга страна. Имам предвид борбата със спекулата, проверките на Комисията за защита на потребителите, преписките, които се заведоха в КЗК за едни странни движения на цените на бензина и на олиото. Те бяха оспорени категорично от опозицията, но дадоха ли резултат – точно за 24 часа този изкуствено създаден скок на цените изчезна“, припомни тя и допълни: „Почти всички вие от опозицията задавахте въпроси относно дали е спрян износът на зърно. Ние отговорихме, че не е, че се проверява износът. Това също беше оспорено, но то също даде резултат“, категорична бе Нинова.

Тя обясни, че от днес влизат в сила всички онези мерки, които представляват 20 млрд. лв. от бюджета за 2022 г., ориентирани към: увеличаване на минимална заплата, увеличаване на майчинството, увеличаване на средствата за отглеждане на дете, ваучери за храна на работници от 80 лв. на 200 лв., 50 млн. помощ за общините за техните субсидирани дейности, делегирани дейности, безплатни детски градини. „Това са мерки за помощ на бизнеса и подкрепа на доходите на хората. Това са двете посоки, в които правителството през цялото време се старае да работи“, каза още вицепремиерът.

„Ние много добре си даваме сметка как живее българският народ, и че не сме решили всички проблеми“, заяви Корнелия Нинова и се обърна към народните представители от ДПС: "Вие и партията, която представлявате, сте европейски хора, твърдите, че мерките ни са антипазарни. Одобрявате ли мерките, които предприе Европа, далеч по-строги от тези, които предприема българското правителство? Антипазарно ли е да спреш износа на олио, пшеница, брашно и захар – мерки, които предприеха редица европейски държави, и то водещи европейски икономики? Антипазарно ли е като една Испания да наложиш таван на цените, което ние все още не сме си позволили да направим?“, попита Нинова, като уточни, че тази мярка не е лоша, но в момента се търсят по-меки варианти.

"Не може да казваме, че уважаваме европейската политика, да не виждаме какво се случва там, при държавници, които са загрижени за народите си, и да критикуваме българското правителство, което предприема далеч по-меки мерки, също загрижено за икономиката и народа си,“ каза още вицепремиерът.

„Едва ли хората, които и днес изнемогват да си плащат сметките, ще бъдат удовлетворени, ако тук просто политически се нападаме без резултат от това“, добави тя.

По думите ѝ и в правителството, и в Министерството на икономиката, преди да се предприеме каквато и да мярка, се изучават останалите държави. „В Министерството на икономиката и индустрията имаме търговски представители в над 70 държави, всеки ден събираме информация, анализираме и правим това, което е най-добро за българския народ“, обясни Корнелия Нинова.