Това беше нещо, което трябваше да направим задължително. Имахме желанието да осветим стаята, която преди това беше обитавана от хора, които ние не одобряваме. Дишаме по-леко и свободно. 

Това заяви в ефира на bTV лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, коментирайки новината, че свещеник е осветил стаята на парламентарната група на партията му, в която преди се помещаваше ДБ. 

Костадинов коментира въпроса дали сегашният парламент ще има достатъчно дълъг живот, за да приеме належащите закони, включително и тези, свързани с Плана за възстановяване и развитие. 

"Начинът, по който Конституцията е разписала правомощията на президента, е ясен. Той може да разтегли процедурата, но може да подходи и доста по-бързо. И в единия, и другия случай ще има достатъчно време за приемането на основния закон - той е този за бюджета. Това са 5-6 седмици, които смятам, че ако бюджета бъде внесен следващата седмица, няма да има никакъв проблем", каза Костадинов. 

До края на май бюджетът може да е готов. Това е най-важното, подчерта той. 

Попитан дали ще има време и за законите по Плана за възстановяване, Костадинов каза следното:

"Защо трябва да приемаме законите по Плана за възстановяване? Нека да кажем две неща. Тези пари се дават като компенсация за щетите, нанесени на икономиката на България в резултат на мерките, предприети , включително и по нареждане на Брюксел.

Това с пари, които ни се дължат, защото изпълняваме заповедите на ЕК. Но тези пари не идват безусловно. ЕК иска корекции по основни закони. Нашите преговарящи са подписали това, което са им дали. Това бе кабинетът Петков. 

По официалната версия е, че ние сме казали, но истината е, че те ни дават нещо, което ние просто подписваме. Затова ние трябва да бъдем максимално коректни". 

"Парите няма как да се изгубят. Срокът е достатъчно дълъг, дори да има избори и юли. Другото нещо е, че имаме и друг срок. Ние поставихме срок на българското правителство да започне предоговарянето на частта, която касае затварянето на Мариците. Правителството не е направило нищо. 

Това е много по-важно, защото централите трябва да бъдат затворени до 2024 година. Да се прехвърля отговорността върху парламента е аморфно", обясни той. 

Технически време има. Въпросните закони може да се прокарат за 2 седмици, убеди Костадинов. 

Костадинов каза, че по законите, свързани със съдебната реформа, трябва да се водят дебати, защото реформата не е "месарница, откъдето може да си вземете парче месо". 

"За съдебната реформа имаме собствен законопроект, който дори бе приет на първо четене. Той бе саботиран от основните радетели за съдебна реформа, които не дойдоха на работа , за да не може да бъде приет той на второ четене. Ставаше дума за часове. 

С нашите гласове бе приета ключова част от съдебната реформа. Става дума за специализираната прокуратура. Ако не бяха нашите гласове, тя щеше още да съществува. Ние сме големи привърженици на съдебната реформира, дори в миналия парламент обединихме мнозинство. Надявам се да го направим и в този парламент", каза той. 

Никога не сме се самообявявали за опозиция. Нито в този, нито в предишния парламент имаше управляващи и опозиция. В миналия парламент ние три пъти успяхме да наложим обединения около наши идеи, каза още той. Костадинов настоя, че съдебната реформа е важна, припомни и че партията има свой проект, който в миналия парламент е минал първо четене.

"Има една поговорка. Няма значение дали котката е бяла, или черна, важното е да лови мишки. Никога не гледаме от кой е внесен законопроекта. Трябва да гледаме дали закона отговаря на българските национални интереси или не. Имаме нужда от повече справедливост в правосъдието", каза още Костадинов.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук