Интересно е защо ПП търсят подкрепа от четвъртата политическа сила ДПС, а не от третата - "Възраждане" за конституционна реформа. Това коментира в кулоарите на парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Много от нещата, които те заявяват, като например премахване на института на главния прокурор, ние всъщност го говорим от години. Ние бихме подкрепили това, имаме и наши предложения, които ще внесем в комисията", каза той.

Трудно било обаче да бъде питан Кирил Петков при вчерашния "диалог" на висок тон в стаята на партията на Костадинов.

"Г-н Петков наистина беше тотално неадекватен, казвам ви го съвсем приятелски, затова ви поканих да видите. С него не може да се води диалог".

Според "Възраждане" най-добрата опция за промени в съдебната система е американският модел, където министърът на правосъдието фактически е главен прокурор.

"Тук големият проблем, че ако там има изградена институционална демокрация, то тук няма, а като знаем какви хора стават министри на правосъдието..."

Същевременно кратък коментар по темата даде и новият член на конституционната комисия от ДПС Делян Пеевски.

"Скоро, до час мисля, ще качим предложението си на сайта, може да се запознаете", съобщи той минути преди началото на парламентарния ден.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук